Bolt dao Zagrebu rekord, Blanka druga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usain Bolt protutnjao je Zagrebom, Blanka Vlašic nije uspjela uzvratiti Ani Cicerovoj za poraz na Svjetskoj smotri u Daeguu! Najkraci je to rezime 61. izdanja Hanžekovicevog memorijala, atletskog mitinga koji je u utorak na stadionu "Mladosti" doživio svoje najjace izdanje u povijesti.

Blanka Vlašic je ostvarila treci skok preko 200 centimetara ove sezone, ali nije bilo dovoljno za pobjedu nad aktualnom svjetskom prvakinjom, koja je slavila na gotovo identican nacin kao u Daeguu. Naime, obje su atleticarke preskocile preko 200 centimetara, ali je Cicerova to ucinila iz prvog, Blanka iz drugog pokušaja. Obje su propuštale letvicu na visini od 202 centimetara, ali preko 204 nije išlo. Doduše, Blanka je u posljednjem pokušaju bila blizu, vrlo blizu, ali letvica je nakon nekoliko sekundi ipak pala.

- Zadovoljna sam, pogotovo uzmem li u obzir sve okolnosti - porucila je Blanka Vlašic.

Iako je imao biranu konkurenciju, sve odreda atleticare koji su u svojoj karijeri trcali ispod deset sekundi, Usainu Boltu u Zagrebu, kao uostalom i na svim tartanima svijeta u posljednje vrijeme, nije bilo ravnog. Bilo je dovoljno samo zadržati koncentraciju na startu. Usain Bolt je utrku otrcao - boltovski. Nije to bio eksplozivan start, ali je bila eksplozivna završnica.

Na hrvatskom tlu nikada nije trcao tako brz covjek, na hrvatskom tlu nikada ranije nije trcana tako brza utrka. Bolt je istrcao 9.85 sekundi. Naravno, postavio novi rekord mitinga.

U super-jakoj utrci na 110 metara s preponama, koja i nosi status memorijalne, slavio je Kubanac Dayron Robles istrcavši dionicu za više nego solidnih 13.00 sekundi. Robles, koji je u Daeguu ostao bez medalje zbog diskvalifikacije u finalu, za cetiri je stotinke nadmašio Amerikanca Jasona Richardsona, inace aktualnog svjetskog prvaka, koji je u Zagrebu istrcao svoj najbolji rezultat u karijeri. Amerikanka Carmelita Jeter, trenutacno najbrža žena svijeta, lakocom je slavila na stotki (11.00), kao i Australka Sally Pearson na 100 prepone, druga najbrža žena svih vremena zagrebacku je utrku okoncala za 12.68 sekundi.

- Iznenaden sam kako je ovo bila brza utrka. Na zagrijavanju sam osjetio lagano zatezanje mišica, tako da nisam ocekivao da cu trcati 13 sekundi. U svakom slucaju je to bila sjajna utrka. Osveta za SP? Ne, ja samo radim svoj posao. Tu nema mjesta za emocije - zakljucio je Robles. (Ivana VAUPOTIC/NL, snimio S. Strukic/PIXSELL)


Podijeli: Facebook Twiter