Bolovanja i profesorima starijim od 65

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priznalo je pogrešku nastalu kada je iz Ministarstva pocetkom tjedna u sve hrvatske osnovne i srednje škole te ucenicke domove otišao dopis u kojem se ravnateljima objašnjava da Ministarstvo nece financirati bolovanje zaposlenicima starijima od 65 godina i s više od petnaest godina radnog staža.

U Ministarstvu kažu da se sve dogodilo zbog nezgrapne recenicne konstrukcije u dopisu.

- Vrlo brzo smo to uocili, i vec isti dan poslali ravnateljima ispravak i objašnjenje onoga što piše u dopisu, kaže Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva.

Objašnjavaju da su dopisom pokušali upozoriti škole na tehnikalije vezane uz izmjene nacina pokrivanja troškova bolovanja za zaposlenike koji su ispunili uvjete za starosnu mirovinu, uzrokovane novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Prema spomenutom zakonu, zaposlenici koji su ispunili uvjete za starosnu mirovinu i dalje imaju pravo na bolovanje, medutim, pravo na naknadu place ne ostvaruju više na teret HZZO-a, vec poslodavca, objašnjavaju u Ministarstvu.

"Svrha dopisa bila je upozoriti ravnatelje da za svako produženje radnog odnosa zaposlenicima koji su ispunili uvjete za starosnu mirovinu ravnatelji moraju zatražiti suglasnost od Ministarstva, da bi se u proracunu mogla predvidjeti dodatna sredstva za pokrivanje troškova moguceg bolovanja takvih zaposlenika. U protivnom, škola se dovodi u opasnost da Ministarstvo nema osigurana sredstva za tu namjenu", stoji u objašnjenju.


Podijeli: Facebook Twiter