Bolovan zadava po dobroj maneštri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalna manifestacija "U rakljansken loncu" održana je protekle subote na Bolovanu u Raklju, a kuhanju maneštre po starinski, u izvornim lokalnim posudama, odazvala su se tri tima - ekipa Ženskog zbora Mendula iz Vrsara te ekipe "Tijesna zemlja" iz Raklja i DVD-a općine Marčana. Priprema je krenula već ujutro, a mnogobrojni su posjetitelji gledali i davali sugestije kuharima.

Kuhanje i kultura

Marčanski su vatrogasci kuhali slanac, ekipa "Tijesna zemlja", koju su činili potomci familija koje je Balota opisao u tom romanu, spravljali su pasta fažo, a Mendule su zakuhale maneštru od fara. Kako manifestacija ove godine nije bila natjecateljskog karaktera, nakon besplatne degustacije za sve okupljene, sve su tri ekipe proglašene pobjednicima.

U međuvremenu dok se kuhala maneštra u Društvenom je domu održan kulturno-umjetnički program, koji su upriličili gosti iz Zagreba, KUD Preslica te domaćini iz KUD-a "Mate Balota" iz Raklja. Zagrepčani su pokazali i neke već zaboravljene igre iz djetinjstva, a tamburaški sastav Preslice izvodio je svima dobro znane popevke. Rakljanci su se predstavili tradicionalnim svirkama na roženicama, kanti na tanko i debelo te plesovima.

Mirkovićev Zagreb i Rakalj

Zagreb i Rakalj, kako je istaknuto, povezuje najpoznatiji Rakljanac Mijo Mirković - Mate Balota, koji je velik dio svog života proveo upravo u Zagrebu. Ovim je programom ujedno obilježena godišnjica njegova rođenja 28. rujna 1898. godine. Fešta se na Bolovanu nastavila uz nastup Franka Krajcara i Indivije koji su na taj način priveli kraju još jedno Rakljansko kulturno ljeto. Manifestaciju su organizirali KUD "Mate Balota", DVD općine Marčane i marčanska Turistička zajednica, a podržali su je Istarska županija i njen TZ, gradovi Pula i Zagreb te Općina Marčana. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter