Bolnicu Dubrava tuže za nepotrebnu smrt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad je nakon eksplozije plina u obiteljskoj kuci zajedno sa svojim suprugom vozilom hitne pomoci zbog lakših opekotina prebacena na Odjel plasticne kirurgije u KB Dubrava, 60-godišnja medicinska sestra Jadranka Brežni vjerovala je da su ona i njen muž cudom spašeni. S opekotinama prvog i drugog stupnja, koje se u medicinskoj praksi ne smatraju opasnima po život, njezin je suprug M. B. (64) nakon tri dana provedena u bolnici preminuo, a ona danas tuži bolnicu kao krivca za njegovu nepotrebnu smrt.

Jadranka Brežni od bolnice u Dubravi danas traži naknadu za duševne boli zbog gubitka supruga u iznosu od pola milijuna kuna, kao i mjesecnu rentu od 5.000 kuna zbog izgubljenog uzdržavanja. Gubitkom supruga njena je obitelj, naime, ostala na primanjima od 3.500 kuna, kojima mora uzdržavati i sina s posebnim potrebama, teško stradalog u eksploziji koja je njegovog oca Marijana na kraju stajala života.

Lakše opekline


Ovaj je 64-godišnjak, naime, prije nesretnog dogadaja bio potpuno zdrav, pa je tim više nejasno kako se moglo dogoditi da u bolnici umre od lakših opeklina. Njegovoj supruzi ni dan-danas nije jasno kako to da lijecnici nisu posumnjali u moguce oštecenje želucane sluznice te nisu sprijecili da pacijent iskrvari zbog brojnih vredova na sluznici želuca izazvanih opeklinama.

- Za razliku od mene, koja sam bila opecena po citavom licu i rukama, mom su suprugu stradale samo ruke. Smatrali su ga lakše opecenim od mene, a evo kako je završio. kaže Brežni, koja je uvjerena da se smrt njenog muža mogla sprijeciti. Umjesto da vode racuna o mogucim komplikacijama, lijecili su ih, kaže, infuzijom i analgeticima.

- Nitko nas nije pregledao da bi se utvrdilo jesu li nam zbog udisanja opeceni jednjak i želudac. Kontrolirali su nam krv, ali nisu obracali pažnju na to da su suprugu krvni nalazi sve lošiji. Sve je bilo naizgled u redu, dok treceg dana usred noci suprugu nije pozlilo, prisjeca se Brežni. Nesretni je covjek poceo nekontrolirano lamatati rukama, nije mogao govoriti, i ona je pozvala medicinske sestre. Vidjevši da je stanje ozbiljno, kaže Brežni, one su pokušale dozvati dežurnog lijecnika, ali im se nije javljao na mobitel. Drugoga, kako su rekle pacijentici, nisu smjele buditi.

Drukciji pristup


- Onda se odnekud pojavila anesteziologinja i pocela vikati na mene neka se smirim i ne ucim je njezinom poslu. Trebalo im je punih 40 minuta da supruga spuste na reanimaciju, a sat i pol kasnije je preminuo. Ujutro su mi na viziti, tek kad sam pitala kako mi je suprug, rekli da je umro, prisjeca se ogorcena supruga.

Nakon što joj je suprug umro, tražila je premještaj u Kliniku za traumatologiju, gdje je s teškim opeklinama, u kriticnom stanju, ležao njen 32-godišnji sin. Iznenadila se, kaže, potpuno drukcijim pristupom u toj bolnici, gdje su joj prije smještanja na odjel napravili niz pretraga.

U KB-u Dubrava su im, kad ih je dovezla hitna, samo izvadili krv, a okulisticki pregled sveo se na to da ih lijecnica pita da li dobro vide, tvrdi Brežni.

- Znam da svog supruga ne mogu vratiti, ali ne želim prijeci preko nemara, neznanja i neorganiziranosti. Mom je mužu bilo pet mjeseci do mirovine, nikad nije bio bolestan, a umro je u bolnici od lakših opeklina. Da sam od kuce zvala hitnu, mislim da bi mu brže pružili pomoc nego u bolnici, gdje im je za to trebalo punih 40 minuta, zakljucuje Brežni.

Kriva dijagnoza


Ovaj je slucaj danas na zagrebackom Opcinskom sudu, s krajnje neizvjesnim ishodom. Provedena su dva medicinska vještacenja koja, unatoc nizu elemenata koji upucuju na propuste u lijecenju, tvrde kako propusta nije bilo. Odvjetnik oštecene Ivan Juricic smatra, medutim, krajnje dvojbenim što vještacenje nisu proveli vodeci strucnjaci za opekline redom iz Traumatološke klinike, vec je sud taj posao povjerio osobi koja je nakon vještacenja sama zakljucila kako nije dovoljno kompetentna pa bi trebalo konzultirati dr. Tomica, voditelja Odjela za opekline u Traumatološkoj klinici.

Njega se za strucni sud, istice Juricic, nije pitalo ni prilikom drugog vještacenja provedenog na zagrebackom Medicinskom fakultetu premda je bio medu tri predložena strucnjaka. Iako su preminulom Marijanu Brežnom kad mu je pozlilo postavili krivu dijagnozu, a uzrok smrti ustanovljen je tek obdukcijom, u tom se vještacenju tvrdi kako klinicka slika nije upucivala na krvarenje iz želuca te da se ne radi o lijecnickoj pogreški, vec mogucoj komplikaciji bolesti.(Ljerka BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

Procelnik Stanec: Postupalo se po pravilima struke

Tijekom boravka na odjelu, Marijan Brežni primao je nadoknadu tekucine i dnevnu njegu opecenih površina u skladu s opcim stanjem i prema pravilima struke, kaže Zdenko Stanec, procelnik Klinike za plasticnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-A Dubrava.
- Nakon što je pacijentu pozlilo, posumnjalo se na plucnu emboliju i zapocela je hitna reanimacija, ali je pacijent ubrzo preminuo, navodi Stanec i zakljucuje kako je iz dokumentacije o slucaju "jasno da se radilo o nagloj smrti koja je uzrokovana plucnom embolijom kao posljedicom opekline".
Procelnik Stanec, koji se ne sjeca slucaja "Brežni" iako je u to vrijeme radio u KB-u Dubrava, kaže kako se u svojoj praksi srecom nije susretao s tužbama pacijenata.
- Iz iskustva znam da su najcešce tužbe zbog nezadovoljstva ishodom operacija u estetskoj kirurgiji, gdje su pacijenti nezadovoljni izgledom ožiljka ili formom tretiranog dijela tijela, zakljucuje Stanec.


KB Dubrava na sudu u više desetaka sporova

Protiv KB-a Dubrava, prema posljednjim podacima, vodi se 70-ak sporova od kojih je vecina, po procjeni Uprave bolnice, neosnovana. Ta je bolnica dosad platila dvije velike odštete, jednu od 900.000 i drugu od 350.000 kuna.
Procjene kažu da se protiv svih bolnica u Hrvatskoj vodi oko 1.500 sudskih sporova.


Podijeli: Facebook Twiter