Bolnicki proracun pune pacijenti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proracun pulske bolnice od 1. rujna smanjen je za 550.000 kuna, odnosno 3,3 posto, i sada iznosi 16.050.000 kuna mjesecno. Manji je od prosjecnog proracuna za 2009. godinu za 5,2 posto. Ipak, kako stoji u odgovoru glasnogovornika bolnice Gorana Paica, ukupan prihod ove ustanove nije manji nego što je bio u najboljim danima - od 1. travnja do 31. prosinca prošle godine, kada je bio cak osam posto veci nego danas. Razlog tome su uplate pacijenata kroz participacije i dopunsko osiguranje. Kako su se uplate pacijenata povecavale, tako su se izdvajanja iz državnog proracuna smanjivala umjesto da se dodatnim prihodom povecava standard lijecenja.

Opca bolnica ostvaruje natprosjecne iznose prihoda od korisnika. Prosjecni prihodi od pacijenata u hrvatskim opcim bolnicama cine 10,7 posto, a u pulskoj bolnici cak 12,29 posto ukupnih prihoda. Znaci li to da se u pulskoj bolnici radi više, u utorak nismo uspjeli doznati. Medutim, doznajemo da prosjecni mjesecni fakturirani iznos dopunskog osiguranja i participacije u 2009. iznosi 2,242 milijuna kuna. To je ujedno tri puta više nego lani prije uvodenja novog sustava dopunskog i participacija. Dakle, ukupan je prihod 18,29 milijuna, približno koliko je i bio prije smanjenja na Praznik rada ove godine. Ipak, iz bolnice upozoravaju da se spomenuta metodologija temelji na iznosima fakturirane realizacije. U slucaju da naplacena realizacija bude manja od fakturirane, može doci do problema po pitanju rezultata poslovanja i likvidnosti bolnice.

Posljednjim smanjenjem iz državnog je proracuna uštedeno dodatnih sto milijuna kuna, koliko je umanjen proracun svim bolnicama. Primijenjena je takva metodologija prema kojoj prihodi bolnica u zadnja cetiri mjeseca trebaju biti na razini iz razdoblja od 1. travnja do 31. prosinca prošle godine.

U pulskoj bolnici, dakako, nisu sretni takvim ishodom dogadaja. U odgovoru glasnogovornika stoji i sljedece: "Uvažavajuci cinjenicu da je došlo do rebalansa državnog proracuna kao posljedice recesije, svjesni smo potrebe za optimalnom raspodjelom sredstava iz državnog proracuna. No, moramo još jednom istaknuti cinjenicu da Opca bolnica Pula zbog rada na dvije lokacije ostvaruje dodatne troškove u mjesecnom iznosu od oko 700.000 kuna, što nije uzeto u obzir prilikom utvrdivanja iznosa bolnickog proracuna. S ovom situacijom upoznato je Upravno vijece bolnice i zakljuceno je da se kroz neposredni kontakt s predstavnicima HZZO-a i Ministarstva osigura povecanje mjesecnog proracuna za spomenuti iznos".


Podijeli: Facebook Twiter