Bolničke liste čekanja 20-ak posto kraće

(Arhiva)
(Arhiva)

Od početka veljače do listopada čekanje na preglede i terapijske postupke u javnom zdravstvenom sustavu smanjeno je za jedanaest dana, odnosno 21 posto. Sada se na pregled, ili početak terapijskog postupka, u prosjeku čeka 42 dana, javljaju iz Ministarstva zdravlja, pripisujući ove pomake raznim akcijama koje provode, od Programa plus i Programa 72 sata do Dana otvorenih vrata bolničkih ustanova.

- Neću biti zadovoljan dok u svim djelatnostima čekanje ne bude svedeno u medicinski prihvatljive granice, rekao je ministar Siniša Varga. Prema podacima za devet mjeseci ove godine, hrvatske su bolnice ostvarile 11 posto više postupaka nego u usporedivom razdoblju lani. Kroz Program plus obrađeno je dodatnih gotovo 130 tisuća pacijenata u periodu od 11. veljače do 5. listopada. Kroz Dane otvorenih vrata obrađeno je još 3.835 pacijenata, dok ih je Program 72 sata, kojim se liječenje pacijenata s karcinomom započinje u roku od tri dana od dijagnoze, bilo uključeno 1.161.

Od siječnja do kraja kolovoza ove godine bolnice su HZZO-u ispostavile 7,5 milijuna računa, što je opet 11 posto više nego u istom razdoblju lani. Na listama čekanja za postupke, od prvog pregleda do terapijskih postupaka i operacija, danas je oko 440 tisuća građana, a mjesečno se u hrvatskim bolnicama pruži oko milijun usluga. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter