Bolnici koristi olakšano zapošljavanje na određeno

Oko zapošljavanja u bolnici nema problema (Arhiva)
Oko zapošljavanja u bolnici nema problema (Arhiva)

Pulska Opća bolnica često je u potrazi za stručnim kadrom. Najsvježiji su primjer javni natječaji za zapošljavanje pet doktora na određeno vrijeme, te 11 čistačica za stalno. Pred neki dan na određeno vrijeme zaposlene su medicinske sestre, odnosno tehničari, na brojnim odjelima u bolnici, a prije toga s nekima su potpisani i ugovori za stalni radni odnos.

Zapošljavane su i administratorice, recimo u Odjelu za ekonomsko-komercijalne poslove; jedna na određeno i tri s ugovorom za stalno. Traže se i drugi radnici, od pomoćnog radnika u kuhinji do liječnika psihijatra.

Zeleno svjetlo

Kako uspijevaju popuniti sve te kadrovske potrebe i hoće li ih u tome, kao i u budućem razvoju, zaustaviti najnovija Vladina odluka o zabrani novog zapošljavanja u javnim službama, pitamo ravnateljicu bolnice doc. dr. sc. Irenu Hrstić.

- Najnovija je odluka Vlade za zdravstvo povoljnija jer omogućava lakše zapošljavanje u slučaju privremenog nedostatka radnika, najčešće zbog bolovanja. Naime, za zapošljavanje na određeno više nije potrebna suglasnost ministra zdravlja i samim time je skraćen postupak zapošljavanja. Dovoljna je odluka Upravnog vijeća bolnice i po njoj se automatski raspisuje javni natječaj za zapošljavanje na određeno vrijeme. Dugoročna zapošljavanja, na neodređeno, u zdravstvu nisu veći problem. Barem ne u našoj bolnici - svi su nam zahtjevi za zdravstvene radnike koje smo uputili Ministarstvu zdravlja odobreni.

Naravno da u zapošljavanju treba bazično postaviti realne zahtjeve. Da problema u zdravstvu za zapošljavanje nema, dokaz je i natječaj za zapošljavanje na neodređeno za medicinske sestre, odnosno tehničare, koji smo realizirali u potpunosti, kaže dr. Hrstić.

Reizbor šefova odjela

Kada je riječ o liječnicima, dodaje, situacija je nešto lošija s obzirom da u Hrvatskoj nezaposlenih specijalista gotovo i da nema. I spomenuti natječaj za petero doktora, koji se traže za rad na Hitnom bolničkom prijemu, već je bio objavljen ljetos, ali bezuspješno. Nije bilo kandidata. Sada je, međutim, na ponovljeni natječaj pristiglo šest molbi i u ponedjeljak, 26. rujna, kandidati su pozvani na razgovor u Ravnateljstvo bolnice.

Do 15. rujna bio je otvoren i interni natječaj koji je ravnateljica raspisala radi reizbora šefova svih bolničkih odjela za sljedeće četiri godine. Logičan je to slijed, veli dr. Hrstić, novog razdoblja koje je nastupilo prijelazom iz sanacijske uprave u "novu upravu". Pristigle molbe se analiziraju i uskoro ćemo znati hoće li biti promjena i kakvih na čelu službi i odjela pulske Opće bolnice.

Outsourcing je out!

U zadnje vrijeme bolnica ponovno zapošljava radnike za čišćenje, pa čak i na neodređeno vrijeme, a nema dugo da su se okrenuli tzv. outsorcingu, te potpisali ugovore o pružanju usluga čišćenja s privatnim tvrtkama. Što se promijenilo?

- Zapošljavanju čistačica smo pribjegli, s obzirom da nismo bili u potpunosti zadovoljni uslugom vanjskih servisa za čišćenje. Nezadovoljstvo je, rekla bih, bilo obostrano; i nas kao naručitelja posla, ali su nezadovoljni bili i pružatelji usluge. Mišljenja sam da usluge mogu biti ili potpuno "outsoursane" ili potpuno vlastite, naravno za prostore niskog, ili srednjeg rizika za infekcije. Mi smo, s obzirom da smo imali dio svojih zaposlenika, imali kombiniranu uslugu - dio posla obavljali su naši zaposlenici, a dio zaposlenici vanjskog pružatelja usluge.

S obzirom na bitnost čistoće prostora bolnice, prihvatili smo izmjenu odluke Vlade o nezapošljavanju i odlučili se za zapošljavanje vlastitih radnika, pojasnila je ravnateljica dr. Hrstić. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter