Bolnici koja pruži kvalitetniju uslugu veći prihod

Siniša Varga (D. MATIĆ/CROPIX)
Siniša Varga (D. MATIĆ/CROPIX)

S dr. Sinišom Vargom, ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, razgovaramo o najavama izdvajanja zavoda iz državne riznice.

- Što za financiranje javnog zdravstvenog sustava znači izlazak HZZO-a iz državne riznice? Tko će od toga biti na dobitku, HZZO odnosno osiguranici ili državni proračun?

- Za državu bitnih promjena neće biti jer tih 20 milijardi kuna koje namjenski ulaze, ujedno i izlaze za zdravstvo, a izvori financiranja HZZO-a ostaju jednaki. Aktualni Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa izlazak Zavoda iz riznice najkasnije 1. siječnja dogodine. Planiramo zdravstvene tokove od proračuna do proračuna odnosno od rebalansa do rebalansa, umjesto da to činimo 20 godina unaprijed.

- Građani se boje velikih promjena, jer su naučili da se uvijek njima obiju o glavu. Zdravstveni sustav u velikim je dugovima, većina misli da zdravstvena zaštita može biti samo nedostupnija i skuplja.

- Nema niti jednog zdravstvenog sustava u svijetu kojem danas nije teško radi rastućih troškova i starenja populacije. Francuski sustav je pred raspadom, Italija je prepolovila potrošnju u javnom zdravstvu, grčki sustav gotovo da više ni ne postoji. Hrvatska je već šestu godinu u krizi, ali nemamo povećanu smrtnost, nijedan alarmantan javnozdravstveni podatak koji se može povezati s krizom. Dakle, medicinska struka i dalje odlično obavlja svoj posao, za razliku od financijsko-administrativne strane, zbog čega imamo liste čekanja i financijske gubitke i to mislimo promijeniti prvenstveno izlaskom iz riznice.

- Planirate li precizirati košaricu zdravstvenih usluga za pojedine police osiguranja?

- Plan i program mjere zdravstvene zaštite danas definira košaricu usluga, ali se ona zbog nedostatka novca često ne može u potpunosti realizirati. Vjerujemo da ćemo racionalnim financijskim poslovanjem uspjeti povećati broj usluga koje možemo pravodobno pružiti građanima. U hrvatskom zdravstvenom sustavu imamo osoblje, opremu, prostor, ali nemamo potrošni i ugradbeni materijal. Nedostaje nam jako malo novca da bismo i to postigli, da budemo puno efikasniji. Bolnica koja pruži brzu i kvalitetnu uslugu našim osiguranicima imat će veći prihod od onih drugih. (D. PALIBRK)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter