Bolnici kasni novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravno vijece Opce bolnice sutra ce odluciti hoce li ravnatelj potpisati ugovor koji donosi proracun umanjen za 3,3 posto. Proracun pulske bolnice od 1. rujna smanjen je za 550.000 kuna i sada iznosi 16.050.000 kuna mjesecno. Naime, kako su se povecavali prihodi od participacija i dopunskog tako je HZZO smanjivao proracun ili limit kako ga se još naziva. Ipak, ukupni prihod bit ce nešto niži nego li je bio u prvih pet mjeseci, pa je bolnica provela oštre mjere racionalizacije. Prihodi od participacije i dopunskog osiguranja ostali su isti, a smanjen je prihod od proracuna, rekao je na konferenciji za novinare dr. Lems Jerin, ali nije precizirao za koliko manji.

Ono što ih u cijeloj prici puno više zabrinjava je kašnjenje uplata od participacija i dopunskog osiguranja. Dok proracun iz HZZO-a stiže uobicajenim redovnim tijekom, uplate iz dugog izvora kasne dva do tri mjeseca. Od dopunskog i participacije bolnica mjesecno u prosjeku naplati 2,242 milijuna kuna. Kroz tri mjeseca nakupi se nedostatak od šest milijuna što je velik iznos za ovu bolnicu. Zbog toga ne isplacuje redovito svoje dobavljace. Smanjenje proracuna i neredoviti prihodi doveli su do racionalizacije svih troškova.

Danas smo saznali i da ce do kraja listopada bolnicka kuhinja prijeci sa gradskog na jeftiniji zemni plin. Medutim, kotlovnica ce promijeniti energent najranije tek u sijecnju. Premda je plin došao do bolnice u rujnu, još nisu promijenjena dva plamenika na kotlovima svaki vrijednosti 500.000 kuna. Taj ce se novac pokušati pribaviti putem namjenskog Fonda za zaštitu okoliša, a zahtjev je podnijela županija. Ukupna investicija uvodenja plina u Mornaricku bolnicu iznosi od 1,5 do dva milijuna kuna, ali bi se troškovi grijanja trebali prepoloviti, doznali smo od Daria Franjula, rukovoditelja tehnicke službe. Do sada je bolnica trošila milijun litara lakog lož-ulja godišnje, što je duplo skuplji energent. Dodajmo i to da je uvodenje plina na staru lokaciju gdje ce se (jednog dana) graditi nova bolnica, još uvijek tek u planu.


Podijeli: Facebook Twiter