Bolnice ce dobiti više medicinskih pomagala i materijala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pocetak svog mandata ministar zdravlja ulazi s manjim proracunom i nešto vecim ambicijama. Smanjenje liste cekanja jedan je od prva tri prioriteta ministra Rajka Ostojica.

Prema njegovim rijecima, razlozi predugih lista cekanja su nedovoljan broj lijecnika, nedovoljan broj i starost uredaja te financijsko ogranicenje za ugradbeni materijal. Ministarstvo ce stoga, kako najavljuje celni covjek, nabaviti dodatna medicinska pomagala i materijal, koji ce ravnatelji dobiti u roku od tri mjeseca ako su se izjasnili što im je tocno potrebno. Time bi se umanjio jedan od faktora ogranicenja protocnosti pacijenata.

Da bi se postigla niža cijena ugradbenog materijala, ministar najavljuje objedinjen natjecaj, primjerice za lece, endoproteze kuka, koljena i za pomagala. Nabava bi se objedinila ne samo zbog niže cijene, nego i kvalitete.

Na listi ugradbenog materijala vlada totalni nered, izjavio je Ostojic na nedavnoj javnoj tribini u Novinarskom domu. Dosad je svaka bolnica sama raspisivala natjecaj i nabavljala lece, proteze i slicno, što je produciralo svu silu raznolikih tipova i modela materijala koji se ljudima ugraduju u tijelo.

Kao što postoje liste cekanja, tako ce od sada postojati i liste za ugradbeni materijal, najavio je ministar. Razmišlja se i o objedinjenoj nabavi i za ostalo poput telefonskih usluga, plina, struje i drugog.

Liste cekanja prenapuhane su zbog višestrukog narucivanja, smatra Ostojic. Da bi se izbjeglo narucivanje jednog pacijenta u više bolnica, razmišlja se o korištenju maticnog broja osiguranika.

- I pacijenti moraju preuzeti svoj dio odgovornosti, porucio je ministar na nedavnoj tribini. Neki se pacijenti višestruko narucuju ili pak ne dolaze na svoje zakazane termine. Tome bi se trebalo doskociti korištenjem maticnog broja osiguranika. Pacijent ce se moci prijaviti na samo jedno mjesto za jednu uslugu.

Što se lista cekanja tice, ministar ocekuje vecu ucinkovitost ako se dio pacijenata lijeci u dnevnoj bolnici. Pritom misli na operaciju mrene, štitnjace, hernije, žuci te neke ortopedske operacije. Smanjenje broja dana u bolnici jedna je od metoda kojima Ostojic želi bezbolnije podnijeti ovogodišnji proracunski minus od 564 milijuna kuna.

S druge strane, pulska je opca bolnica suocena s problemima nedostatka kreveta za kronicne pacijente te nedostatka palijativnih kreveta, posebno otkako je ukinut direktan prijelaz bolesnika iz akutne bolnice na rehabilitaciju u druge ustanove.

Obitelj mora ishodovati dozvolu od HZZO-a pa zatim pricekati na mjesto u drugoj bolnici ili toplicama. Kucna njega za bolesnike s moždanim udarom ili druge teške bolesnike iznad je mogucnosti mnogih obitelji, a palijativna skrb može tek djelomicno ublažiti problem.


Podijeli: Facebook Twiter