Bolnica u Izoli sve bliže stanovništvu Bujštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Boravak ministra zdravlja Rajka Ostojica u Grožnjanu bila je prilika da se razgovara i o stanju i razini zdravstvene zaštite na podrucju Bujštine, specificnom podrucju koje je jedno od najudaljenijih od bolnice. Stvaranje medudržavnih granica stvorio je i problem lijecenja u bolnici u Izoli, koja je svojedobno gradena i sredstvima gradana Bujštine, o cemu se vec dugo vode dogovori, ali konkretnih rješenja nije bilo.

Današnji sastanak ministra s (grado)nacelnicima gradova i opcina Bujštine daje mnogo više nade za gradane toga dijela Istre.

- Postoji politicka volja da se uspostavi dijalog sa slovenskom stranom u smislu korištenja izolske bolnice u najekstremnijim slucajevima. Bitno je da imamo podršku Vlade RH u tom kontekstu, narocito kad uzmemo u obzir i cinjenicu da smo blizu razrješenja financiranja izgradnje pulske bolnice. Mogu reci da za zdravstvo u Istri slijede puno, puno bolji dani, rekao je nakon sastanka i razgovora s ministrom Ostojicem istarski župan Ivan Jakovcic.

Nakon razgovora o akutnim problemima zdravstvene zaštite u Istri, s posebnim osvrtom na probleme gradana Bujštine, ministar zdravlja Rajko Ostojic je izjavio:

- Gradanin Hrvatske prosjecno je udaljen od bolnice 40 kilometara. Tu su dva izuzetka: Dubrovacko-neretvanska županija i ovaj dio Istarske županije gdje je do bolnice u Puli i više od 80 kilometara. Stoga cemo s kolegama iz Slovenije nastaviti razgovarati, potpisat cemo dogovor da se za neke intervencije, narocito kada su u pitanju žurne, maksimalno iskoriste bolnicki kapaciteti u Izoli.

O pregovorima je upoznata i ministrica Vesna Pusic i nacelno se slaže. Ostojic je naveo i da se razgovaralo o objedinjenom bolnickom prijemu u Umagu gdje se otvara problem kadrova.

- Umag je najzapadniji grad najrazvijenije regije i županije, a zdravstveno je ostao izoliran. Rješenja smo našli i sigurno idu bolji dani za gradane Bujštine kada je u pitanju razina zdravstvene zaštite. Zahvaljujem se županu u svim nacelnicima i gradonacelnicima koji su napravili dobar istarski model hitne medicinske pomoci i to je dobar primjer gdje regionalna i lokalna samouprava sudjeluje u radu tih službi, porucio je ministar Ostojic. (L. JELAVIC)


Podijeli: Facebook Twiter