Bolnica dobila aparate vrijedne milijun kuna

Novi kardiološki aparati već su u upotrebi
Novi kardiološki aparati već su u upotrebi

Novi dijagnostički aparati ukupne vrijednosti milijun kuna stigli su u pulsku Opću bolnicu. Ne događa se svaki dan, bolje rečeno ni svake godine, da bolnica dobije tako bogatu pošiljku - ultrazvučni aparat srca, ergometar s pokretnom trakom, tri holtera EKG-a, dva defibrilatora, tri holtera tlaka, dva EKG uređaja i četiri ležaja za preglede nova su oprema Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti koji će uskoro biti otvoren na internističkoj poliklinici u Mornaričkoj bolnici, čim pristigne nešto namještaja i završi preuređenje prostora.

Prvi takav centar u Hrvatskoj i čitav projekt na susretu s novinarima u Ravnateljstvu bolnice predstavili su sanacijska upraviteljica bolnice dr. sc. Irena Hrstić i istarski župan Valter Flego te njihovi suradnici.

Nova oprema rezultat je regionalnog projekta "Jadranska mreža prevencije kardiovaskularnih bolesti - Love your heart", koji je prije godinu dana pokrenula Istarska županija, odnosno županijski Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, s partnerima među kojima su pulska Opća bolnica i Istarski domovi zdravlja te slične ustanove iz Slovenije, Italije i Albanije.

Projekt "europskim novcem do boljeg zdravlja žitelja Istre", kako je sažeo župan Flego, traje tri godine i sufinancira se iz Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic 2007.-2013. Ukupni mu je proračun 1,43 milijuna eura, od čega je više od polovice, 810 tisuća eura, namijenjeno provedbi ovog preventivnog programa u Istarskoj županiji.

Cilj je Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, pojasnila je koordinatorica projekta dr. Branka Morić-Pauletić, poboljšati proces ranog otkrivanja rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, koja su u čitavom svijetu u porastu, pa tako i u Istri.

Prevencija počinje od obiteljskih liječnika, pa će veliku ulogu i u ovom projektu imati domovi zdravlja diljem Istre, gdje će se provoditi većina akcija vezana uz edukaciju građana i promociju kardiovaskularnog zdravlja, dok je na bolničkim liječnicima dijagnostičko-konzilijarna razina zdravstvene zaštite. (D. PALIBRK; snimio N. LAZAREVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter