Bolnica bezbolnica, projekt Mladeži pulskog CK-a

Voditeljica Jasna Vekić s volonterima - Marijom, Marijem i Valentinom  (B. PETROVIĆ)
Voditeljica Jasna Vekić s volonterima - Marijom, Marijem i Valentinom (B. PETROVIĆ)

Volonteri Mladeži Gradskog društva Crvenog križa Pula, njih 25-toro, od mjeseca travnja uspješno provode projekt pod nazivom "Bolnica bezbolnica" u sklopu kojega, jednom tjedno u timu od dvoje-troje volontera posjećuju bolesne mališane na pulskoj pedijatriji.

Cilj ovoga projekta, navela nam je voditeljica Mladeži CK-a Jasna Vekić, oplemeniti slobodno vrijeme malih bolesnika, nizom aktivnosti koje mališani zapravo sami biraju. Kako su nam jučer ispričali volonteri - Marija Pezić, Valentina Recek i Marijo Katić, na pulski odjel pedijatrije odlaze jednom tjedno, svake srijede od 19 do 20,30 sati.

- U Crvenom križu volontiram već šest godina na raznim projektima koji se događaju povremeno, no prije nekog vremena zajedno s drugim volonterima razmišljala sam o projektu koji bi trajao kroz cijelu godinu. Stoga smo se s radošću priključili ovom projektu koji se održava na nivou Republičkog Crvenog križa, rekla nam je Pezić uz riječi kako su volonteri prije početka projekta prošli dvomjesečni "trening" na kojima su osmišljavali razne kreativne aktivnosti za djecu. Tako su ovu srijedu s njima radili čizmice za doček sv. Nikole, slijedeći će tjedan raditi anđele za humanitarnu akciju "Jak kao Jakov". 

- Svaki put kad odem na pedijatriju je drugačije, uvijek su neka nova djeca, nekada maleni nekada stariji, slušamo njihove želje i u skladu s njima organiziramo provođenje zajedničkog vremena, veli nam Marijo dok njegova kolegica Valentina dodaje da nekada djeci čitaju, nekada s njima vode razne tematske radionice dok nekada najmanjima jednostavno nedostaje zagrljaj, nježnosti,  malo zamjene za mame, koje ne mogu s njima provesti cijeli dan.

- Klincima je s nama zabavno, lakše podnesu bolnicu i vrijeme koje u njoj moraju provesti, veli nam Marija uz riječi kako se maleni pacijenti uz njih jako vežu pa im se čak jave kada ih vide u gradu s riječima "Vidi me, sad sam ozdravio".

Inače, Pula je šesti grad u Hrvatskoj u kojoj se ovaj projekt provodi, a cijeli je dio velikog međunarodnog projekta "Smiling hospital". Za kraj dodajmo i kako je Vekić navela da Mladež CK-a ima 43 člana, a posebno je izdvojila mlade gimnazijalce koji često i rado volontiraju. (B. PETROVIĆ)

Traže se novi volonteri
U pripremi je, odali su nam volonteri, i božićna predstava koja se osmišljava u suradnji s mladeži CK-a iz Buzeta i Buja, a razmišlja se i o tome da u idućoj godini posjeti bolesnim mališanima budu češći. Stoga, pozivaju sve mlade koji se žele uključiti u ovaj hvalevrijedan projekt da se jave u Crveni križ.


Podijeli: Facebook Twiter