Bolnica bez uredaja za magnetsku rezonancu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Opca bolnica još uvijek nema uredaj za magnetsku rezonancu (MR) iako je ona danas vec dio standardne dijagnostike, prije svega u neurologiji, neurokirurgiji, onkologiji i traumatologiji, ali i u drugim granama medicine. Ustanova kojoj gravitira najmanje 150.000 osiguranika tražila je od Ministarstva zdravstva nabavku ovog skupog uredaja, ali do sada bezuspješno.

Tako su još 3. srpnja 2009. godine predstavnici Istarske županije i Opce bolnice državnom tajniku Ministarstva zdravstva Draženu Jurkovicu ukazali na potrebu nabavke ovog uredaja. Bolnica ne može iz svojih sredstava kupiti uredaj cija je cijena od 7-8 milijuna kuna naviše. Tada je ostalo otvoreno pitanje sudjelovanja države, a državni tajnik je prihvatio argumente i obecao svoj angažman, prenosi nam tadašnji dogovor glasnogovornik bolnice Goran Paic.

Vlada RH upravo je tada nabavljala navedene uredaje za pojedine bolnice. No, kasnije se ispostavilo da niti jedan nije stigao do Pule.

Hospitalizirani bolesnici MR obavljaju u Poliklinici Croatia zdravstveno osiguranje - Ars medica. Tako je u 2010. godini 500 hospitaliziranih bolesnika iz Opce bolnice obavilo tu pretragu u Ars medici. U daleko vecem broju slucajeva lijecnici u ambulantnom radu postavili su indikaciju za navedenu pretragu. Osiguranici na MR obicno odlaze u Rijeku, gdje se pregled pocetkom godine cekao 220 dana pa cak i u gospicku bolnicu gdje se ceka znatno krace, oko 60 dana. Tako je barem bilo pocetkom godine.

Dobro je da dio bolesnika može koristiti barem pretrage u Ars medici, ali bi bolje rješenje bilo da uredaj posjeduje i ustanova javnog zdravstva gdje su lijecnici dežurni 24 sata.

Na pitanje HZZO-u koliko je ugovoreno pretraga s poliklinikom Ars medica, odgovaraju da broj pacijenata koji u pojedinoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi može obaviti pretragu magnetskom rezonancom nije unaprijed utvrden buduci da se ne može unaprijed predvidjeti je li pacijentu potrebno snimiti jednu, dvije ili cak tri regije. Takoder, odgovaraju da broj postupaka ovisi o ponudenim kadrovima. U radiologiji je tako predvideno izvršenje po specijalistu radiologu 53 MR snimka pojedinacne regije mjesecno. Cijena MR-a iznosi 1.200 kuna po regiji.

Iz bolnice, pak, doznajemo da se upravo vode pregovori s nekoliko institucija vezanih za buduce instaliranje MR-a u prostore Djelatnosti za radiologiju. Postoje razliciti modeli kojima bi se nabavka takvog uredaja mogla realizirati, kao što su javno-privatno partnerstvo. U svakom slucaju, nedvojbeno je da je nabavka MR-a prioritet za OB Pula, porucuje Paic. (Jasna ORLIC)


Metoda koja nema štetnih djelovanja
Prof. dr. Dalibor Krpan, internist-endokrinolog, za magnetsku rezonancu piše da je to najbolja metoda za prikaz unutrašnjih struktura tijela te da nema zracenja niti drugih štetnih djelovanja na organizam. Koristi se elektromagnetskom energijom koja nastaje u tijelu tako da se pod utjecajem tri neovisna elektromagnetska polja koja proizvodi uredaj aktiviraju jezgre vodikovih atoma. Buduci da se ljudsko tijelo najvecim dijelom sastoji od vode, vodikovih atoma ima u svim tkivima. Jezgra vodikovog atoma ponaša se u prirodi kao mali magnet koji kruži oko svoje osi poput planeta zemlje. Kada se ovi atomi nadu izloženi elektromagnetskom polju (tri neovisna izvora energije), poredaju se poput vojnika, a njihove jezgre pocnu pulsirati tako da svaki cas mijenjaju smjer vrtnje, a pri svakoj promjeni smjera vrtnje emitiraju jedinicu energije (kvant ili foton). To je energija koja se upotrebljava za snimanje ili terapiju.

Stanice selektivno apsorbiraju i propuštaju energiju pa se na razlici propuštene energije može dobro razlikovati stanice kosti od stanica hrskavice, krvnih žila, mišica, unutarnjih organa ili tumora. Rendgenskim metodama ili ultrazvukom ne mogu se tako jasno razlikovati pojedine stanice i tkiva. Takoder, može se usmjeriti odredena elektromagnetska energija nastala magnetskom rezonancom prema stanicama koje proizvode hrskavicu (hondrocitima), pri cemu stanice bivaju aktivirane i pocnu proizvoditi novu hrskavicu.

Znanstvene studije potvrdile su da se terapijskom magnetskom rezonancom uistinu regenerira hrskavica, što nije moguce postici niti jednom drugom metodom.


Mjesecno oko 48 dijagnostickih postupaka u Ars medici
Poliklinika Croatia zdravstveno osiguranje - Ars medica pruža usluge magnetske rezonance od 1. lipnja 2003. godine te je jedina zdravstvena ustanova u Istarskoj županiji koja posjeduje takav uredaj, odgovara na naš upit ravnatelj poliklinike dr. Denis Komel. 

Ugovor s HZZO-om za te usluge poliklinika je sklopila 20. lipnja 2007. godine, i to za jedan tim. Poliklinika pruža osiguranicima HZZO-a dostupnost spomenute usluge s odobrenim mjesecnim iznosom od 63.339 kuna, što odgovara 48 dijagnostickih postupaka, veli ravnatelj poliklinike.


Podijeli: Facebook Twiter