Boljunski princ Damir Lazaric Jubic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sviraci i pjevaci tradicijske glazbe po sedmi su se put, u organizaciji zavicajne udruge Moj Boljun, sastali u drevnom boljunskom kaštelu. Njihovo su umijece došli poslušati brojni prijatelji i zaljubljenici u tradicijsku glazbu. Susret «Zasopimo i zakantajmo po stare užance», koji je vodio Vladimir Pernic, ima i jednu natjecateljsku kategoriju, a to je izbor harmonikaškog princa Boljuna.



Za tu su se laskavu titulu natjecali Eugen Travalja iz Rijeke, Mario Sirotic iz Sirotici, Jožef Lampe iz Lupoglava, Igor Licul iz Jasenovika i Damir Lazaric Jubic iz Lovrana, kojem je, po ocjeni Silvana Martincica Salpe, pripao lovorov vijenac i naslov «Harmonikaški princ Boljuna 2010.».



Program su otvorili gunjci, koje je, uz Miloša i Marka Pernica te Mirka Francule, predvodio Boljunac Mauro Jacic, jedan od inicijatora ove manifestacije. Nakon pozdravnih rijeci Franka Baxe, nacelnika Opcine Boljun, i Vitomira Rogovica, predsjednika udruge Moj Boljun, na pozornicu su se popeli kantaduri, gosti iz KUD-a «Mate Balota» iz Raklja, te vokalne skupine iz Lanišca i Pazinskih Novaka.



U prvom dijelu nazvanom «Iz istarske starine» nastupili su svirci na sopelama i domace pjevacice Margita i Deana Buretic Jacic. Nakon njih pozornicu su zauzeli harmonikaši, najprije sviraci usnih harmonika, zatim triestina, holigonki, frajtonerica i klavirki.



Završnica ovog zanimljivog susreta na kojem je sudjelovalo 40-ak izvodaca pripala je sastavima u kojima su, uz harmoniku, prisutni i drugi instrumenti. Najcešce su to bajs i klarinet, ali i berda te bombardin.


Podijeli: Facebook Twiter