Boljunčić: Zločine kazniti, Ustav ne mijenjati

Valter Boljunčić (M. MIJOŠEK/arhiva)
Valter Boljunčić (M. MIJOŠEK/arhiva)

"Nismo promijenili mišljenje. I dalje smo na stajalištu da Ustav Republike Hrvatske ne treba mijenjati zbog uvođenja nezastarijevanja politički motiviranih ubojstava", rekao nam je u ponedjeljak Valter Boljunčić, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a i nezavisnog zastupnika Furija Radina u Hrvatskom saboru.

"Slažemo se da se promijeni zakon ili da se donese novi, da zločini takve vrste, ali i sva druga ubojstva, ne bi zastarjeli", objasnio je Boljunčić uz napomenu da se Ustav zbog toga ne treba mijenjati.

"Svi krvni delikti, ubojstva i teška silovanja trebaju se kažnjavati i nezastarijevanje takvih zločina treba sankcionirati zakonom. Ustav ionako daje pravo na slobodu i život, pa kad te netko ubije, to je svakako protuustavni čin. Ponavljam, i mi u IDS-u i ja osobno smatramo da Ustav ne treba mijenjati zbog toga", ponavlja saborski zastupnik IDS-a i napominje: "Ako sada mijenjamo Ustav zbog toga, možda sutra u njega uđu prometni prekršaji i krivi prelazak ceste. Ustav sadržava osnovna načela, koje razrađuju zakoni. Ova situacija djeluje poput političke igre".

Boljunčić je komentirao i najavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će podržati ustavnu reformu: "U HDZ-u možda misle kako se to odnosi samo na komunističke zločine. Ali, treba kažnjavati sve zločine bez obzira s koje strane došli". (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter