Boljunčić: Izborni zakon diskriminira manjine

Valter Boljunčić (SNIMIO Neven LAZAREVIĆ/Arhiva)
Valter Boljunčić (SNIMIO Neven LAZAREVIĆ/Arhiva)

 

Inicijativom za "dvostruko pravo glasa" pripadnika nacionalnih manjina, koja je već jednom bila prihvaćena te po Ustavnom sudu odbačena, IDS je krenuo u svoju bitku za izmjenama izbornog zakonodavstva. Klub zastupnika IDS-a i Furija Radina svoj je prijedlog, koji u razgovoru za naš list objašnjava Valter Boljunčić, poslao u saborsku proceduru, gdje će sigurno naići na mnoge kritike i otpore.

- Prije nekoliko dana uputili smo u saborsku proceduru naš prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojim predlažemo između ostalog i uvođenje preferencijalnog glasanja i posebno pravo glasovanja za pripadnike nacionalnih manjina. Također pripremamo i izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer se radi o jednoj od važnih strateških grana hrvatskog gospodarstva.

- Preferencijalno glasovanje stara je vijest, ali je zanimljivo da ponovno tražite posebno pravo glasa za pripadnike nacionalnih manjina?

- Aktualno stanje u kojem pripadnici nacionalnih manjina mogu ili glasati za redovite liste ili u posebnoj izbornoj jedinici isključivo za svog manjinskog predstavnika, nas ne zadovoljava, jer se manjinama uskraćuje neotuđivo ustavno pravo na opći glas ako izaberu da glasaju za svojeg manjinskog zastupnika.

- Smatrate da postojeća izborna pravila diskriminiraju manjine?

Naš stav u Istri po pitanju manjinskih prava je jasan: Istra je uvijek bila tolerantna, multikulturalna, i otvorena regija, gdje živimo i dišemo vrijednosti suživota i tolerancije, što za nas znači živjeti zajedno, a ne jedan pored drugog. Upravo zbog tih razloga, želimo ukinuti sadašnji diskriminatorski model. (RAZGOVARAO Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter