Boljunčić: Ferić tjera gradonačelnika na nezakonitost

Valter Boljunčić i Robert Cvek (M. MIJOŠEK)
Valter Boljunčić i Robert Cvek (M. MIJOŠEK)

Pojedine teme s protekle sjednice Gradskog vijeća, ponajprije interpelacija oporbenih vijećnika kojom se traži objava gradskih dužnika, razlozi su konferencije za novinare pulskog IDS-a koja se održala u četvrtak, odnosno predsjednika Valtera Boljunčića te predsjednika pulskog Gradskog vijeća i člana IDS-a Roberta Cveka.

Popis dužnika bez imena

- Neki kažu da im je Pula bitna, pulskom IDS-u bitna je svaki dan. Upravo zato ne možemo biti zadovoljni načinom kada se o važnoj stvari, kao što su financije Grada, pristupi na površan način i to s jasnim ciljem polemiziranja o tako osjetljivoj temi, rekao je Cvek i dodao da se oporbeni vijećnici ponašaju neodgovorno. Želi li oporba biti odgovorna, kako prema svim građanima, tako i prema svojim biračima, rekao je, stranačke interese ne smije stavljati ispred interesa građana, zaključio je Cvek.

Što se tiče objave popisa gradskih dužnika, rekao je da će u znaku transparentnosti Grad Pula objaviti popis i informacije o dugovanju, ali sukladno zakonu, dakle bez imena i prezimena, podsjećajući da su i te informacije dostupne, ali se prema važećim zakonima ne mogu objaviti.

Boljunčić je pak istaknuo da dugovanja prema Gradu Puli iznose oko 130 milijuna kuna, a ne 165 milijuna što je velika razlika. Rekao je nadalje da sam način davanje interpelacije nije u redu, prvenstveno zato jer su na interpelaciji navedena i njihova imena bez pitanja o potpisivanju što na neki način može sugerirati da pozicija nije željela potpisati interpelaciju.

- To je nekorektno i baca sumnju na pravi cilj, rekao je Boljunčić i napomenuo da je interpelacija prošla jer su oni glasali za nju, dok predstavnici oporbe nisu, jer će objava dugova biti polugodišnje, a ne kvartalno kako su tražili.

Radnicima TESU-a treba pomoći

Pravi uvid u namjere onih koji su predložili interpelaciju, smatra Boljunčić, vidi se i u činjenici da bi Danijel Ferić, kao direktor Hrvatske lutrije koje spada pod Ministarstvo financija, trebao znati zakone i predlaganjem ove interpelacije ili ne zna ili obmanjuje javnost.

- Opći porezni zakon lijepo kaže da samo ministarstvo, odnosno Porezna uprava može objaviti popis dužnika, a da time ne povrijedi porezne tajne. Dakle, objavom imena dužnika prekršio bi se Zakon o zaštiti osobnih podataka, rekao je Boljunčić te dodao kako je stoga nejasno da jedna visokopozicionirana osoba u Ministarstvu financija traži takvu objavu, tjerajući na neki način gradonačelnika da radi protuzakonito.

Boljunčić se na kraju osvrnuo na situaciju oko TESU-a, kazavši da su kao klub već drugi put postavili pitanje te da će, bude li potrebe, pokušat inicirati donošenje eventualnih zakonskih okvira za pomoć poduzetnicima da izađu iz krize, poput TESU-a da mogu ravnopravno sudjelovati na tržištu. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter