Boljun: Peticijom protiv razrješenja vlč. Pavlovića

Boljun (A. DAGOSTIN)
Boljun (A. DAGOSTIN)

Boljunski župnik Ilija Pavlović koji također pokriva podučkarske župe Dolenja Vas i Vranja, inače omiljen među župljanima, prije desetak je dana odlukom biskupa Porečke i pulske biskupije razriješen župne službe.

Budući da župljanima nije dano objašnjenje zbog čega se iznenada premješta popularni župnik, organizirali su potpisivanje peticije kojom su zatražili da ga se ne smjenjuje te da im se iznesu razlozi takvog čina. Peticiju je potpisalo čak 680 odraslih župljana, saznajemo od Radojke Jurman iz Boljunskog Polja, a s obzirom na to da na području triju župa živi 960 stanovnika, može se ustvrditi da je župnik dobio plebiscitarnu podršku stanovništva. U peticiji se ističe da je Pavlović pastoralnu službu obavljao časno, donio brojna poboljšanja u vjerski i društveni život ovog kraja, pomagao žitelje materijalno i duhovno, animirao djecu u društvenim događanjima te vodio računa o sakralnim objektima.

Razlozi odluke biskupije o župnikovu smjenjivanju nisu poznati javnosti, ali u kuloarima su se proširile glasine o njegovom privatnom životu koje je on zanijekao. Pavlović se zasad odlučio za šutnju prema medijima, a u danas nam je kazao samo da je angažirao odvjetnika kojim će se pravnim putem suprotstaviti klevetama. Župljani još uvijek očekuju odgovor od Porečke i pulske biskupije, a tijekom dana, unatoč učestalim pokušajima, nismo uspjeli dobiti izjavu biskupijskog kancelara Sergeja Jelenića.

Za novog boljunskog župnika imenovan je velečasni Vladimir Brizić, nekadašnji biskupov tajnik. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter