Boljkovcu odreden jednomjesecni pritvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv Josipa Boljkovca pokrenuta je sudska istraga zbog sumnje da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak i odreden mu je jednomjesecni pritvor zbog teških okolnosti nedjela za koja se tereti.

Odluku o pokretanju istrage i pritvoru donijela je sutkinja zagrebackoga Županijskog suda Jadranka Mandušic nakon ispitivanja osumnjicenog Boljkovca, koji je na sud doveden na štakama i u pratnji lijecnika.

U istrazi protiv Boljkovca trebalo bi se ispitati 50-ak svjedoka. Njegov branitelj Anto Nobilo najavio je žalbu na odluku o pritvoru, a prije je izjavio kako je Boljkovac star covjek koji se jedva krece i djelomicno je dezorijentiran i dementan. "Nisam siguran zna li Boljkovac što se oko njega dogada, ali relativno dobro pamti što se dogadalo 1945. On je rekao da za ta ubojstva ne zna te da ljude koji su ubijeni ne poznaje", rekao je nakon ispitivanja Nobilo.

Nobilo je rekao kako je Boljkovac na sudu objasnio da su 1945. bile dvije zapovjedne linije - vojno zapovjedništvo Karlovac i zapovjedništvo brigadi Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ), te okružno Odjeljenje za zaštitu naroda (OZNA) u kojemu on nije radio. U istražnom zahtjevu tvrdi se, pak, da je Boljkovac zapovijedao okružnom Oznom za kotar Karlovac.

Na upit vidi li u pokretanju istrage protiv Boljkovca politicku konotaciju, Nobilo je odgovorio da se "to prvo namece", posebice kada se vidi kako je jutros uhicen u Vukovoj Gorici. "Bila je to predstava za javnost s teško naoružanim policajcima s maskama, a ne vjerujem da je sigurnosna procjena bila da bi Boljkovac mogao pružiti otpor, a ni da bi jake partizanske snage mogle napraviti juriš na Veliku Goricu", rekao je Nobilo.

On smatra da je rijec o promociji ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji "puca na krajnje desno glasacko tijelo", te o pokušaju da se zagluše medijski napisi o kriminalu u HDZ-u. "Bitka za HDZ je pocela", zakljucio je Nobilo.





MUP je prije priopcio da 91-godišnjeg Boljkovca tereti za ratni zlocin protiv civila jer je kršeci pravila medunarodnog prava u svibnju 1945. na podrucju Duge Rese naredio njihovo ubijanje. Sumnjici ga se da je kao šef povjerenstva Ozne za kotar Karlovac zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su suradivali s ustaškim vlastima u zatvor u Dugoj Resi dovede veci broj civila s podrucja Duge Rese i iz okolnih mjesta. Po njegovoj zapovijedi, kažu u MUP-u, pripadnici podredene mu 3. cete 1. hrvatske brigade Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ) na lokaciji Vidanka-Curak hicima iz vatrenog su oružja usmrtili sedam osoba ciji je identitet utvrden i još 14 zasad nepoznatih osoba.

Tri i pol sata trajala je u srijedu pretraga obiteljske kuce Josipa Boljkovca u Vukovoj Gorici, nakon koje je bivši šef karlovacke Ozne i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u pratnji policije odveden. Boljkovac je iz kuce izašao na štakama, teško se krecuci. Istražitelji su iz njegova doma iznijeli dvije kutije i jednu vrecicu materijala za daljnju istragu.

Bivši šef karlovacke Ozne Josip Boljkovac (89) bio je partizanski sudionik Drugog svjetskog rata i bivši šef karlovacke Ozne, a nakon osamostaljenja Hrvatske bio je prvi ministar unutarnjih poslova.


Podijeli: Facebook Twiter