Boljkovac nije kriv za likvidacije civila 1945.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 94-godišnji Josip Boljkovac nije kriv za zločin nad civilima u Dugoj Resi 1945. godine - presudilo je Vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu s Tomislavom Jurišom.

Tako ipak nije došlo do prve osuđujuće presude nekom od antifašističkih boraca u Europi.

Boljkovca se teretilo da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila. Optužba na čelu s županijskom državnom odvjetnicom iz Karlovca Gordanom Križanić u završnoj je riječi ustvrdila kako je tijekom tromjesečnog postupka dokazano da je upravo Boljkovac naredio odvođenje i likvidaciju civila. No za to ipak nisu nađeni dokazi.

Boljkovac je prije nekoliko dana pretrpio blaži moždani udar. Stoga nije jučer bio u stanju iznositi obranu, niti je bio na današnjem izricanju presude. Jučer je tek kratko izjavio kako se ne osjeća kriv.

- Do ovog sudskog procesa nije sjelo ni doći, jer je ovo posljedica želje jednog ministra da postane šef oporbene desne stranke. Za to je upotrijebio zakon koji nije smio pa postavljam pitanje, dokad će u Hrvatskoj netko zlorabiti svoje ovlasti za ostvarenje političkih ciljeva, rekao je, zadovoljan presudom, Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo, dok je županijska državna odvjetnica iz Karlovca Gordana Križanić najavila žalbu na presudu, jer po njenom mišljenju, postoji dovoljno dokaza za Boljkovčevu krivnju.

– U ovom postupku nesporno je da su civili nestajali, a nigdje nema pisanog traga što im se dogodilo. Iako je obrana tvrdila da Boljkovac u to vrijeme nije bio u Dugoj Resi, ipak je on bio jedina osoba koja je tada upravljala tamošnjim zatvorom i imala formalne i pravne ovlasti izdati zapovjedi jedinici KNOJ-a za likvidacije, naglasila je jučer u završnoj riječi tužiteljica Križanić.

  – Naredbe za likvidacije jedinicama KNOJ-a mogao je izdati samo načelnik okružne OZNA-e, a tada je na toj funkciji bio Vlado Novaković. Boljkovac je kao šef povjerenstva kotarske OZNA-e bio podređen Novakoviću. Osim toga, general Ivan Mišković, koji je bio jedan od osnivača OZNA-e, posvjedočio nam je u ovom procesu kako je bilo nemoguće da odluku o ubojstvu 21 civila donese šef povjerenstva kotarske OZNA-e, budući da je to bila politička odluka, istaknuo je Nobilo zamjerivši tužiteljstvu što se u ovom slučaju pozivalo na Hašku konvenciju koja propisuje ponašanje okupatorskih vojnika.

  – To je pravni skandal jer su partizani bili oslobodioci, a ne okupatori NDH, zaključio je Nobilo. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter