Bolji život za sve mještane općine

Melita Sorola Staničić, Dubravka Svetličić i Sabina Salamon na otvaranju izložbe
Melita Sorola Staničić, Dubravka Svetličić i Sabina Salamon na otvaranju izložbe

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Lupoglav je proslavio Dan općine, koji se, kako je podsjetila Nataša Fijamin, predsjednica Vijeća, slavi u čast prvog pisanog spomena "Castrum Lupoglau" u jednom dokumentu od 13. srpnja 1264. U nazočnosti zamjenice Župana Istarske županije Giuseppine Rajko, predstavnika susjednih jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova i poduzeća općinski načelnik Franko Baxa prigodnim je govorom podsjetio na aktivnosti na Lupoglavštini.

- Danas nakon 24 godine rada, zbrajajući rezultate, možemo reći da je mnogo toga ostvareno i da je Općina Lupoglav u potpunosti opravdala svoje postojanje, a sav naš rad orijentiran je na poboljšanje uvjeta života naših mještana, u čemu i uspijevamo, ali imajući na umu da se sve potrebe i problemi ne mogu riješiti odjednom, rekao je Baxa. Dodajući kako je većina dosadašnjih ulaganja bila usmjerena na rješavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture. Budući da je na nedavnim lokalnim izborima Baxa dobio mandat da još četiri godine vodi općinu zahvalio je biračima, poručujući kako mu je to izazov, ali i velika obveza prema svim mještanima.

Osvrnuvši se na proteklo jednogodišnje razdoblje izdvojio je rekonstrukciju državne ceste koja prolazi kroz Lupoglav, a usporedno s njom izgrađen je kolektor sanitarne odvodnje, rekonstruirana vodovodna mreža, postavljena nova javna rasvjeta i izgrađen nogostup. Vrijednost ove investicije je oko 16 milijuna kuna, a financirale su je Hrvatske ceste, Istarski vodovod, Hrvatske vode i Općina Lupoglav. Stoga je Baxa zahvalio Hrvatskim cestama, Hrvatskim vodama, Istarskom vodovodu Buzet, Usluzi odvodnja Pazin za sudjelovanje u ovom projektu. U suradnji s Usluga odvodnjom sklopljen je sporazum s Hrvatskim vodama za nastavak izgradnje kanalizacije u Lupoglavu. Objavljen je javni natječaj, a nakon okončanja postupka krenut će radovi vrijedni 600 tisuća kuna, uz 20 postotno sufinanciranje Općine Lupoglav. Tijekom prošle godine proveden je postupak Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Lupoglav. Ovime je, kaže Baxa, mještanima omogućena gradnja, ali i mogućnost realizacije projekta poput školske sportske dvorane, društvenog doma u Lesišćini i proširenje groblja u Dolenja Vasi. Lupoglav je, uz to, dobio i Plan ukupnog razvoja do 2020. godine, kojim su obuhvaćene sve važnije investicije i planove općine. Tako je za školsku sportsku dvoranu pripremljeno idejno rješenje, geodetski projekt, a u tijeku je rješavanje imovinsko pravnih pitanja. Za društveni dom u Lesišćini, koji osim objekta obuhvaća izgradnju malonogometnog igrališta, boćališta i dječjeg igrališta, napravljen je idejni projekt. Idejni je projekt napravljen i za i proširenje groblja u Dolenjoj Vasi, a paralelno s rekonstrukcijom ceste u Lupoglavu, uz pomoć izvođača radova, izgrađeno je boćalište sa četiri staze. U tijeku su pripremni radovi za postavljanje rasvjete na boćalištu. Koncem prošle godine saniran je zida na groblju Sv. Stjepan u Lesišćini, uređen je prilaz Crkvi, a postavljena su i nova ulazna vrata.

- Uz sve navedeno svake godine uređujemo nerazvrstane ceste, uređujemo protupožarne i poljoprivredne putove, te uređujemo i čistimo vodotoke koje nisu u ingerenciji Hrvatskih voda, nastavio je Baxa. Naglasivši kako su ulaganja u komunalnu infrastrukturu na prvom mjestu od samog osnivanja Općine. Do 1993. samo je Lupoglav imao kvalitetnu vodoopskrbu, a danas je više od preko 95 posto domaćinstava na području općine spojeno na javni vodoopskrbi sustav Istarskog vodovoda Buzet. Napravljena je dokumentacija za izgradnju vodovodnog ogranka od Katuna do Brci u Boljunskom Polju u dužini od 1.700 metra, a realizacija se do kraja godine. Uz to priprema se dokumentacija za ogranke Dolenja Vas-Ravno Brdo i Gorenja Vas-Dajčići izvijestio je Baxa. Dodajući kako je u suradnji s Hrvatskim vodama izgrađeni su novi mostovi na Vranjskom potoku i na prilazu zaseoku Beletići u Semiću.

No, nisu sve aktivnosti općine Lupoglav vezane samo za rješavanje komunalnih problema, jer kako kaže Baxa treba voditi računa o svim potrebama mještana, rješavati njihove probleme i potrebe, biti njihov servis. Tako općina u potpunosti financira rad Dječjeg vrtića u Lupoglavu s godišnjim iznosom od 400 tisuća kuna. Svi učenici srednjih škola i studenti s Lupoglavštine dobivaju stipendije za svoje obrazovanje. Radi se o 21 učeniku i 12 studenata. Osim za mlade skrbi se i o starijoj populaciji, kroz financiranje Programa dnevnog boravka i pomoći u kući, a uz to svake se godine najpotrebnijima daju uskrsni i božićni poklon bonove. Uz to pomaže se rad udruga, ali i manifestacija kao što su "Zasopimo i zakantajmo po stare užance" u Boljunu, "Šparugijada" u Lesišćini, "Petrova" u Vranji, "Marinjina" u Boljunu i "Lovrečeva" u Semiću. Do sada je objavljeno i devet Zbornika Općine Lupoglav, u kojima se obrađuju razne teme vezane za povijest Lupoglavštine.

- Kroz rad općinske uprave nastojali smo probleme rješavati na najbolji mogući način, imajući na umu zadovoljavanje potreba naših mještana, u okviru naših mogućnosti. Međutim, rad lokalne samouprave umnogome ovisi i o radu drugih tijela, županijskih i državnih, koje nas prate, tako da i naš rad nekada ovisi o brzini rada drugih institucija. Trenutna situacija u državi odražava se i na stanje u našoj općini pa će realizacija pojedinih projekata ovisiti o daljem razvoju situacije u našoj zemlji i svijetu. Ukoliko se ovakav trend nastavi sigurno je da ćemo imati velikih problema kod realizacije određenih projekata, rekao je Baxa. Uzdajući se u pomoć i podršku svih onih koji su i dosad pomagali općini Lupoglav prije svega Istarsku županiju, ali i brojne ustanove i poduzeća, nastavit će se  rješavati preostali problemi i zacrtanih planova, od komunalnih, prostorno urbanističkih, odgojno obrazovnih, socijalnih do kulturno zabavnih.

- Naš daljnji uspjeh u radu u mnogome ovisi i o radu Općinskog Vijeća, mene osobno, i o stupnju naše odgovornosti pred onima koji su nas izabrali, poručio je Baxa.

Sudionicima svečane sjednice obratila se i županova zamjenica koja je uz čestitke u povodu Dana općine Lupoglav zaželjela uspješan daljnji razvoj cijelog ovog kraja. Na kraju je Mirta Krsnik, višestruko nagrađivana učenica pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrle, koja je himnom "Lijepa naša" i svečanom pjesmom "Krasna zemljo", otvorila svečanu sjednicu, otpjevala pjesmu "A house is not a home". (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter