Bolji uvjeti boravka i rada mališana u vrtiću

Zgrada "gornjeg vrtića" u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Zgrada "gornjeg vrtića" u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Grad Pazin, odnosno Dječji vrtić Olga Ban Pazin planira rekonstrukciju zgrade "gornjeg vrtića" prijaviti na natječaj za ostvarenje bespovratne potpore iz Mjere 07, Podmjere 7.4. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Projekt je vrijedan 6.719.000 kuna, a iznos obuhvaća i dosadašnja ulaganja u pripremnu dokumentaciju, dok su ulaganja u ostale opće troškove, izvođenje radova i opremu planirana u iznosu od 6.431.080 kuna s uključenim PDV-om.

Vrtić na više od 2.200 kvadrata

Dječji vrtić Olga Ban Pazin i osnivač Grad Pazin, ne raspolažu vlastitim financijskim sredstvima za cjelovitu realizaciju projekta pa je u Financijskom planu vrtića predviđeno 99.000  kuna za financiranje projekta iz vlastitih prihoda. Ostatak u iznosu od 6.620.000 kuna osigurat će se kreditom s jednom godinom korištenja, te 10 godina otplate uz maksimalnu kamatnu stopu od tri posto. Glavnica kredita bi se u najvećem dijelu zatvorila sredstvima potpore iz EAFRD (Europskog fonda za ruralni razvoj), a nakon isplate sredstava (u iznosu od 80 posto prihvatljivih ulaganja), preostali dio kredita, nakon završetka projekta otplaćivao bi se iz vlastitih sredstava Dječjeg vrtića odnosno subvencija osnivača, Grada Pazina, u skladu s odredbama Sporazuma o financiranju djelatnosti Dječjeg  vrtića Olga Ban.

Predviđenom rekonstrukcijom zgrade dječjeg vrtića zadržava prizemlje i kat. Bruto površina etaže prizemlja iznosit će 1.675,94 metara četvornih, odnosno 2.202,31 metra četvornih cijele zgrade. U prizemlju će se formirati novi ulaz s istočne strane. Rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno oko 550 metara četvornih bruto površine prizemlja i oko 200 metara četvornih bruto površine kata. Ulaz će biti natkriven i osmišljen na tako da omogućuje pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti o to ulaznom rampom. Ulazit će se kroz ulaznog vjetrobrana u prostrani hodnik/garderobu. Postojeće sobe dječjih boravaka rekonstruirat će se uklanjanjem ili pomicanjem postojećih pregradnih i vanjskih zidova, čime će postati veće i dobiti kvalitetniju površinu, a u tom je dijelu planiran i prostor za medicinsku sestru.

Povećat će se dječji boravci

Postojeći ulaz sa zapadne strane planira se natkriti, a postojeće garderobe, sanitarije i zbornica proširit će se kako bi se dobio kvalitetniji prostori za rad odgajatelja. Uredit će se spremište za didaktičku opremu i potrošni materijal, proširit će se garderoba za odgajatelje i urediti sanitarije na katu. U prizemlju će se odvojiti spremišta za kosilicu od spremišta za bicikle i tricikle. Za potrebe vertikalne komunikacije prema katu planirano je unutarnje stubište. Ovime će se postojeći dječji boravci maksimalno povećati i time zadovoljiti pedagoški standarde. Rekonstrukcijom zgrade zadovoljit će propisane standarde boravka djece i djelatnika.

Sadašnji kapacitet "gornjeg vrtića" je 10 odgojnih skupina od čega su dvije jasličkog i osam vrtićkog uzrasta. Trenutno, u pedagoškoj godini 2015./16. ovaj vrtić polazi 215 djece, a s njima radi 20 odgojiteljica, tri stručne suradnice, zdravstvena voditeljica, četiri osobe na administrativnim poslovima, te 10 tehničkih osoba kao što su domar, kuharice, spremačice i drugi. Rekonstrukcijom vrtića poboljšat će se kvaliteta boravka i rada, kako za djecu, tako i za djelatnike, a prostorni i tehnički uvjeti uskladit će se s pedagoškim standardom. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter