Bolje u književnim vodama nego u diplomaciji

Joachim Sartorius na Doručku s autorom
Joachim Sartorius na Doručku s autorom

Roman Ivice Ivaniševića, čija se radnja zbiva u autentičnom Splitu iz 1969. godine, u onih nekoliko dana kad je cijeli svijet bio zaokupljen iščekivanjem prvih čovjekovih koraka na Mjesecu, ima sve odlike sjajne proze – i dramaturški preciznu strukturu fabule i vještinu pripovijedanja, zbog koje se čita u dahu, kazali su Emir Imamović Pirke, Slavoljub Stanković i Vojo Šiljak prilikom predstavljanja nove knjige ovoga splitskoga autora, naslovljene "U sedlu je tijesno za dvoje".

Težak posao za Arizonu Džoa

Pirke je naglasio da je Ivanišević iznimno plodan autor i da ima poseban humor, a u fokusu toga romana je jedna obitelj, sasvim (ne)obična.

Njegovi su protagonisti, kazao je Pirke, majstorski okarakterizirani, tu postoji neki poseban šarm, sve se to isprepliće, a Stanković je naglasio da je to priča o jednoj obitelji koja je samo naizgled obična, ispričana iz perspektive najmlađeg člana - dječaka Tome.

Slavoljub Stanković napominje da je tu knjigu čitao dok je jedne subote vozio djecu na slobodne aktivnosti, i da ga je to štivo toliko okupiralo da je skoro zaboravio ići po djecu. Naglasio je da je priča topla, ljudska, i da će čitatelji uživati u dobrom štivu.

Glavni junak, Toma, kada obitelj postaje disfunkcionalna, pronalazi svoga zaštitnika, ali i savjetnika u svome omiljenom strip-junaku Arizoni Džou. Za tog neustrašivog kauboja bit će teže suočit se sa situacijom u Tomovoj obitelji negoli borit se s opasnim, naoružanim negativcima koji strepe od njegove čizme.

Arizona Džo nije bio nazočan predstavljanju, ali zato su tu bile njegove pomoćnice, vrlo simpatične kaubojke, i u jednoj od njih prepoznali smo Marinu Vujčić, iz izdavačke kuće Hena.com, koja je i objavila taj roman.

- Autor u biti gradi ozbiljan roman o obitelji, međuljudskim odnosima i odrastanju, rekao je Stanković.

U programu Autor čita autora predstavljene su knjige Borne Vujčića "Nužno zlo" i Jasne Jasne Žmak "Moja ti".

"Nužno zlo" debitantski je roman 22-godišnjeg studenta dramaturgije Borne Vujčića, koji je ljetos u kazalištu Ulysses na Brijunima imao premijeru svoje drame "Pečat".

Alegorijski prikaz stvarnosti

Roman je smješten u ambijent izmišljene zagrebačke gimnazije, a radnja prati natjecanje među razredima za što bolji uspjeh u ocjenama, sve to da bi osvojili nagradni izlet. Autor školski život pretvara u političku alegoriju gdje su razredi države, pojedini učenici postaju vođe, a ostali su običan puk te im sudbina ovisi o odlukama onih na vrhu. Tu su i predstavnici medija koji oblikuju mišljenje masa, tajne službe zadužene za prljave poslove. Roman uvjerljivo oslikava život tinejdžera, a kroz prikaz školskog mikrosvijeta kao alegorijske preslike ideološki podijeljenog hrvatskog društva važnost pridaje i političkoj dimenziji priče.

Jasna Jasna Žmak, Puljanka sa zagrebački adresom, autorica je knjige "Moja ti", gdje je lajtmotiv ljubavna svakodnevica njegove (fiktivne) autorice čiji se identitet mjestimice poklapa s identitetom autorice koja potpisuje knjigu, ali mu nikada nije istovjetan. Kao

jedna od važnijih tema nameće se ljubav između dviju djevojaka, koja je tretirana jednostavno kao - ljubav.

Vujčić i Žmak čitali su mejlove koje su razmjenjivali prilikom dogovaranja nastupa na pulskom sajmu te ulomke iz knjiga.

Gost Doručka s autorom bio je Joachim Sartorius, njemački književnik, prevoditelj i publicist. Saznajemo da se njegova obitelj najprije prezivala Schneider, onda su promijenili ime u Sartor, i nakon toga u doba rokokoa dodali dodatak ius.

On je odrastao u obitelji diplomata, živio je diljem svijeta, te dobro govori engleski, njemački i francuski, poludobro španjolski, i nešto malo talijanski.

Oprana kosa i dvije košulje

Na pitanje Voje Šiljka je li glavna stvar za diplomata da ima svakodnevno opranu kosu, dvije čiste košulje dnevno, čiste cipele i uglađene hlače, kazao je da je to točno, ali da je njega hijerarhija u diplomaciji izluđivala, te da nema diplomatsku naknadu niti mirovinu. Istaknuo je da ga je najviše zanimala književnost i da mu je u književnim vodama bolje nego u diplomaciji.

Rekao je da je svijet globalan, koji se raspao na tisuću komadića, a što se tiče izbjegličke krize, kazao je da su otišli put Njemačke iz potrebe, nužde, jade i bijede. (Vanesa BEGIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter