Bolje biti ucitelj nego ravnatelj!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 47 ravnatelja u osnovnim školama u Istri sljedece bi školske godine njih 12 moglo ostati bez posla jer ne ispunjavaju uvjete o visokoj strucnoj spremi. Naime, po novom zakonskom propisu koji se primjenjuje s prvim danom 2012., svi su ravnatelji dužni imati završen fakultet.

Medutim, u istarskim osnovnim školama svaki je cetvrti ravnatelj s višom strucnom spremom i oni ce, ako ne pronadu novo radno mjesto u školskoj ustanovi, morati na burzu rada.

Od ukupno 875 osnovnoškolskih ravnatelja u citavoj Hrvatskoj trenutno ih je cak 340 s neodgovarajucom strucnom spremom. Dok za srednje škole otprije postoji propis kojim su ravnatelji obvezni imati visoku strucnu spremu, za osnovne je škole ovaj uvjet uveden 2008., a rok do kada se ravnatelji trebaju doškolovati istjece krajem ove godine.

- U nekoliko smo navrata ukazivali da je rok za stjecanje visoke strucne spreme prekratak, posebice zato što za pojedine struke ne postoji mogucnost takvog doškolovanja... Ravnatelji centara za socijalnu skrb, domova zdravlja ili policije nisu dovedeni u ovako bezizlazni položaj kao ravnatelji škola, upozorio je Nikica Mihaljevic, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Istice da su ravnatelji dužni iz vlastitog džepa placati doškolovanje pa neki na studij radije odlaze u Bosnu, gdje su školarine jeftinije. Iako u ovoj udruzi podržavaju cjeloživotno usavršavanje i ucenje, smatraju da bi primjereniji rok za uvodenje obavezne visoke strucne spreme bio 2015. godina.

- Vecina ravnatelja s višom strucnom spremom su osobe starije dobi i vrlo teško mogu pronaci novi posao. To je velika nepravda, koja mahom pogada starije ravnatelje iz manjih sredina. Kad bi se rok pomaknuo za tri godine, polovica ravnatelja s višom strucnom spremom stekla bi uvjete za mirovinu, a oni koji se doškoluju imali bi dovoljno vremena da završe studij, rekao je Mihaljevic.



Ako resorno ministarstvo ne bude imalo sluha, bez posla ce s prvim danom sljedece godine ostati i Zdravka Šaric, ravnateljica Osnovne škole Jure Filipovica u Barbanu. Upravo je ona jedna od ravnatelja s višom strucnom spremom koja bi u 2015. godini stekla uvjete za odlazak u mirovinu.

- Ovo mi je drugi mandat, koji mi istjece 2015. godine nakon cega bih otišla u mirovinu. Nakon 37 godina staža bukvalno ce me izbaciti na cestu, jer je moje staro radno mjesto popunjeno. Necemo imati ni status tehnološkog viška, vec cemo samo cetiri mjeseca dobivati placu i nakon toga završavamo na Zavodu za zapošljavanje. Da sam znala da ce mi se to dogoditi ostala bih raditi kao uciteljica geografije i povijesti i na miru docekala penziju, veli Šaric.

- Doškolovanje ne znaci da trebamo samo položiti nekoliko ispita i stvar je riješena. Studirati moramo od pocetka, placati studij sami i putovati u Zagreb ili Zadar. Prosvjetne vlasti se uopce nisu ukljucile u naše doškolovanje, vec su nas ostavile da se sami snalazimo, istice ravnateljica barbanske škole.

Buduci da je mnogo ravnatelja osnovnih škola u slicnoj situaciji, nadaju se da ce se njihovi zahtjevi ipak uvažiti, posebice zato što nije zaživio sustav licenciranja koji, uz strucnu spremu, treba postati osnovni kriterij za reizbor ravnatelja u sljedecoj godini.

Od sljedece godine radno mjesto nijednog ravnatelja nije sigurno, pa ni onih u srednjim školama. Naime, sa zadnjim danom ove godine svim ce ravnateljima po novim zakonskim odredbama biti obustavljeni ugovori o radu, bez obzira na trajanje mandata. Provest ce se novi izbori po novim uvjetima, koji osim visoke strucne spreme ukljucuju i posjedovanje licence.

Takoder, apsurd je što se cesto više vrednuje politicka podobnost od strucnosti. Naime, ravnatelji upozoravaju na sve vecu ispolitiziranost školskih odbora, u kojima su od devet clanova njih cak pet predstavnici lokalne i državne uprave, koji ravnatelje u pravilu biraju po politickom kljucu.


Podijeli: Facebook Twiter