Boljat: Deložacija nije provediva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deložacija koju je za 8. veljace zakazao Opcinski sud u Puli nije provediva, smatra Dragan Boljat, suvlasnik splitske tvrtke Fio&D koja je 2003. u najam od Industrogradnje d.d. uzela hotel Croatiju i druge pratece objekte u Dugoj Uvali. Boljat, naime, ne odustaje od pravne borbe da ostane u posjedu nekretnina u vlasništvu Industrogradnje, iako mu posljednje sudske presude ne idu na ruku. On, medutim, smatra da su Opcinski i Županijski sud u Puli posljednjim odlukama prekršili Ustav, te presudama u korist Industrogradnje doveli u pitanje pravnu sigurnost hrvatskih gradana.

Naime, Opcinski sud u Puli, što je kasnije potvrdio i Županijski sud, odlucio je da tvrtka Fio&D mora predati u posjed nekretnine u Dugoj Uvali vlasniku Industrogradnji, koja je i pokrenula ovršni postupak protiv splitske tvrtke. Boljatu je sporno to što je o istoj stvari vec voden ovršni postupak u kojem je Županijski sud u Puli 2007. ukinuo odluku Opcinskog suda i presudio u korist Fio&D-a. On smatra da je tada donesena pravomocna odluka i da se stoga nije mogao pokretati novi postupak. No, Županijski sud nije dijelio to mišljenje. Sutkinja Virna Išic, koja je 2007. presudila u korist Boljatove tvrtke, u 2009. je odbila žalbu Fio&D-a, te obrazložila da je ovrhovoditelj, odnosno Industrogradnja imala pravo namiriti svoje potraživanje i stoga pokretati nove ovršne postupke na osnovu iste ovršne isprave, a rijec je o ugovoru izmedu Industrogradnje i Fio&D-a. Istog su mišljenja i neki odvjetnici koje smo kontaktirali, a koji nam kažu da se ovršni postupci mogu pokretati bez obzira na ranije donesene presude.

Kako bilo, 8. veljace bit ce još jedan buran dan u Dugoj Uvali, gdje ce, kao što je to bilo uobicajeno posljednjih godina u turistickom kompleksu u opcini Marcana, pobijediti onaj tko bude pravno lukaviji. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter