Bolja suradnja Istre, Slovenskog primorja i Trsta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom gradskog vijeća Novigrad će pristupiti Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju (EGTS) "Sjeverni Jadran". To je, kako je pojasnio novigradski gradonačelnik Anteo Milos, instrument zamišljen za prevladavanja poteškoća u provedbi i upravljanju projektima prekogranične suradnje, kako bi se zbog različitih zakona i procedura olakšao provedbu zajedničkih aktivnosti i projekata koji nisu isključivo ekonomske prirode.

EGTS "Sjeverni Jadran" temelji se na Sporazumu o osnivanju i Statutu koji uključuju odredbe o organizaciji i funkcioniranju, a Grupacija je pravna osoba sa zadatkom provedbe programa i projekata u području prekogranične suradnje. EGTS će jačati gospodarske, socijalne i teritorijalna integracije u prekograničnoj regiji triju država Hrvatske, Slovenije i Italije, a djelovanjem Grupacije moguće je bolje koordinirati zajedničke ciljeve i suradnju u provedbi strategija, bilo u okviru europske teritorijalne suradnje ili putem drugih programa koji se financiraju sredstvima europskih fondova i drugih izvora.

Opći cilj EGTS-a je, napominje Milos, promocija i poticanje teritorijalne suradnje na svim područjima regionalnog razvoja, razvijati ekonomske, društvene i kulturne odnose među državama, institucijama i građanima, te doprinositi razvoju prekograničnog područja, osobito na teritoriju Krasa i priobalja. Posebna suradnja predviđa se u prometu, infrastrukturi i logistici, održivim energetskim izvorima, zaštiti okoliša, predškolskom odgoju, osnovnom i visokom obrazovanju, znanost, istraživanjima, inovacijama i tehnologiji, te proizvodnim djelatnostima i poljoprivredi.

Zatim kulturi, turizmu, radu i profesionalnom usavršavanju, socijali i zdravstvu, ali i zaštiti manjina i nacionalnih zajednica. U Novigradu je u svibnju ove godine održan susret na kojem je sudjelovalo tridesetak predstavnika hrvatskih, slovenskih i talijanskih općina i gradova, te sveučilišta iz Trsta, Kopra i Pule na koje je dogovoreno osnivanje EGTS-a.

Tako su na koncu u osnivanje EGTS-a "Sjeverni Jadran" uključeni Trst, Doberdo del Lago, Duino-Aurisina, Monfalcone, Repentabor, San Dorligo della Valle i Sgonico. Zatim Kopar, Ankaran, Divača, Hrpelje - Kozina, Izola, Piran i Sežana. Od istarskih gradova i općina u Grupaciju su uključeni Brtonigla, Buje, Buzet, Grožnjan, Novigrad, Pula, Poreč, Rovinj i Umag.

Uz njih tu su i tri sveučilišta: Sveučilište u Trstu, Sveučilište Primorska iz Kopra i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Nacrti dokumenata Sporazuma o osnivanju i Statuta sastavljeni su u koordinaciji svih budućih članica EGTS-a "Sjeverni Jadran", ali prethodno moraju biti odobreni od strane nadležnih tijela triju država i svih 27 članova osnivača. Sve ostale institucije koje bi se željele aktivno uključiti u djelovanje EGTS-a mogu to učiniti kao pridruženi članovi, dodaje Milos.

Tekstovi Sporazuma o osnivanju i Statuta podložni su dodatnim manjim dopunama i izmjenama, a sve sukladno eventualnim zahtjevima i sugestijama nadležnih tijela. Konačni tekstovi Sporazuma o osnivanju i Statuta biti će naknadno predstavljeni općinskim, odnosno gradskim vijećima zbog konačne potvrde. Milos očekuje da će cijeli postupak biti dovršen unutar šest mjeseci. U proračunu Grada Novigrada planirana su sredstva za plaćanje članarine u EGTS-u "Sjeverni Jadran" u visini od 2.222.22 eura. Naime, iznos članarine definiran je nacionalnoj razini, tako da svaka država doprinosi po 20 tisuća eura godišnje. Budući da je u Grupaciju uključeno devet članica, jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske to iznosi 2.222,22 eura po članici. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter