Bolja iskoristivost goriva u motorima malog obujma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Nissan Motor Co. nedavno je objavila da razvija sustav s dvostrukim brizgaljkama goriva radi poboljšanja iskoristivosti goriva u benzinskim motorima malog obujma. Novi sustav dovoda goriva, prvi takve vrste u svijet, rabi brizgaljku za svaki usisni otvor umjesto jedne brizgaljke po cilindru, što ubrzava isparavanje goriva, smanjuje kolicinu neizgorenog goriva i emisije ugljikovodika te smanjuje promjer kapi goriva za oko 60 posto.

U sklopu novog sustava ubrizgavanja goriva, klasicnom nadzoru vremena otvaranja ventila s usisne strane dodan je i stalan nadzor trajanja otvorenosti ventila na ispušnom kanalu. Time je poboljšana toplinska ucinkovitost, smanjeni gubici pri komprimiranju i povecana iskoristivost goriva za do cetiri posto.

Iako su sustavi direktnog ubrizgavanja, koji gorivo takoder ubrizgavaju izravno u cilindre, u teoriji slicni, teže ih je ugraditi u motore malog obujma jer zahtijevaju visokotlacnu pumpu koja komplicira i poskupljuje konstrukcijsku izvedbu. Suprotno tome, Nissanov je sustav s dvostrukim brizgaljkama lakši i jednostavniji jer dobavlja gorivo pri normalnim tlakovima, a to smanjuje troškove za oko 60 posto u odnosu na sustave direktnog ubrizgavanja na motorima slicnog obujma.

Novi sustav usto rabi upola manje rijetkih metala u katalizatoru, ali je zadržana ucinkovitost sustava kataliticke konverzije. U kombinaciji s katalizatorima s ultra-rijetkim metalima uvedenima 2008., taj bi postotak mogao biti povecan na 75 posto.

- Smatramo kako je važno dodatno poboljšati iskoristivost goriva u benzinskim motorima jer se potražnja za benzinskim motorima i drugim sustavima unutarnjeg izgaranja diljem svijeta povecava, izjavio je potpredsjednik Nissanova odjela konstrukcije Shuichi Nishimura. "Nadamo se da cemo širokom primjenom sustava dvostrukih brizgaljki na motorima malog obujma pridonijeti smanjenju emisije CO2 i ocuvanju rijetkih metala", zakljucio je.

Nissan je poduzeo brojne aktivnosti u sklopu projekta "Blue Citizenship" koji utjelovljuje težnju tvrtke da zaštiti planet i bude njegov korporacijski gradanin koji živi u simbiozi s drugim ljudima i društvom. Te aktivnosti obuhvacaju svjetski važna pitanja od zaštite okoliša do doprinosa zajednicama promicanjem razlicitosti i povecanjem dostupnosti osobne mobilnosti. Nissan nastavlja promicati svoj "Zeleni program 2010", temeljen na duhu "Blue Citizenshipa", uvodenjem ucinkovitih tehnologija, proizvoda i usluga na tržište.

Nissan ce novi sustav u serijske automobile uvesti pocetkom sljedece godine.


Podijeli: Facebook Twiter