Bolja gospodarska klima u EU-u, uključujući Hrvatsku

Ilustracija (Arhiva NL)
Ilustracija (Arhiva NL)

Gospodarska je klima u listopadu dodatno poboljšana i u eurozoni i u Europskoj uniji, uključujući Hrvatsku, pokazali su u srijedu najnoviji pokazatelji Europske komisije.

Indeks gospodarske klime (ESI) za 17-članu eurozonu, koji izrađuje Europska komisija, u listopadu je tako uvećan za 0,9 bodova, na 97,8 bodova. U 28-članom EU-u uvećan je za 1,1 bod, na 101,8 bodova.

Premda je eurozona u drugom tromjesečju izašla iz rekordne 18-mjesečne recesije, zabilježivši snažniji od očekivanog rast od 0,3 posto, najnoviji gospodarski podaci sugeriraju da je rast u međuvremenu možda izgubio na snazi.

U Komisiji tumače da sličan trend očituje i njezin indeks gospodarske klime. "Iako je nastavljen uzlazni trend toga indeksa od svibnja, tempo poboljšanja povjerenja usporen je u usporedbi s prijašnjim mjesecima, a smanjen je i broj sektora njime zahvaćen", kaže se u priopćenju EK-a.

Po jačanju gospodarske klime u eurozoni prednjači sektor industrije, a slijede potrošači, čije je povjerenje također ojačalo, premda u nešto manjoj mjeri. S druge strane, sektori usluga, maloprodaje i graditeljstva redom su očitovali pogoršanje ozračja.

Među pet najvećih gospodarstava eurozone, klima je najviše poboljšana u Nizozemskoj, slijede Francuska i Njemačka. U Španjolskoj i Italiji zabilježeno je pak pogoršanje klime, uz pad indeksa za 2,2 odnosno dva boda.

U 28-članom EU-u poboljšanje gospodarske klime pripisuje se segmentima industrije i usluga, a i graditeljstvu, premda se očitovalo tek blago poboljšanje. Pritom se jačanje povjerenja u sektoru usluga najviše pripisuje Velikoj Britaniji, najvećem gospodarstvu izvan eurozone, pretežito usmjerenom uslužnim djelatnostima.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime u listopadu uvećan za 8,4 boda, na 110,8 bodova. Povjerenje je pritom poboljšano u segmentima industrije, usluga i maloprodaje, dok je dodatno oslabjelo kod potrošača i u graditeljstvu.

Odvojeno je izvješće Komisije pokazalo da je u listopadu dodatno ojačala i poslovna klima u eurozoni, očitujući nastavak uzlaznog trenda koji je započeo u svibnju. Značajno poboljšanje zabilježeno je pritom u segmentu proizvodnje, proizvodnih očekivanja i knjiga narudžbi, tumači EK u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter