Boletus pripremio najbolji mesni gljivarski kotlić


U Umagu je proteklog vikenda održana trodnevna gljivarska manifestacija, međunarodni dani gljiva, koji se već tradicionalno održavaju u proljeće.

U nedjelju su ljubitelji pješačenja u jutarnjim satima krenuli na drugi organizirani planinarski pohod po gljivarskim stazama Bujštine, pod vodstvom Josipa Salamina.  Na taj su se način sudionici pobliže upoznali sa prirodom ovog dijela Istre. Rekreativni se program nastavio, tako da se u 10 i 45 održala četvrta MTB Gljivarska biciklijada.

Gljivarski kotlić

Što se tiče gastro programa, u podne je započelo međunarodno natjecanje u pripremanju gljivarskih kotlića, čiji je glavni sudac bio Marinko Jurešić. Sudjelovalo je osam ekipa iz Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Najbolji je bezmesni gljivarski kotlić ove godine pripremila udruga ''Zdrav život'' iz Rijeke, drugo je mjesto osvojila gljivarska udruga ''Sunčanica-Samobor'' iz Samobora, a treće gljivarska udruga ''Snežka'' iz Slovenije. Što se tiče mesnih gljivarskih kotlića, najboljeg je pripremilo umaško gljivarsko društvo ''Boletus'', nakon kojeg slijedi kotlić ekološkog društva ''Medvednik'' iz Valjeva, te kotlić gljivarske udruge ''Donji Miholjac''. Nagrada za inovativnost kotlića pripala je ekipi  AMB Muggia, a Dragana Bokan je dobila nagradu za inovativnost u pripremi jela od gljiva.

Umašku je manifestaciju obilježio i već tradicionalni, četvrti po redu festival jela od gljiva, koordiniran od strane međunarodne gastro sutkinje Dragice Lukin iz Umaga.

- Mi imamo zaista vrhunske restorane i upravo zbog toga moraju biti prezentirani na manifestaciji poput ove. Umaški dani gljiva zaslužuju postati jedan od brendova Umaga, jer je upravo to jedna od najposjećenijih manifestacija, kaže Lukin.

Pred posjetiteljima je bila bogata gastro ponuda jela s gljivama uz koju su se mogla naći i druga tradicionalna jela i pića. U predstavljanju svojih specijaliteta sudjelovali su umaški restorani Mani, Punta, Nonno, Pergola, Rustica, Melon i Lanterna, koji su pripremali razne specijalitete poput  maneštre s gljivama, ražnjića sa pršutom i šampinjonima, fuža, njoka, pašteta, pljukanca i brancina punjenih sa gljivama.

U malom se šatoru na umaškoj rivi tokom vikenda mogla pogledati i zanimljiva izložba literarnih i likovnih dječjih radova ''Čarobni svijet gljiva''. Tokom ova tri dana nije nedostajao ni edukativni program, tako da su posjetitelji imali priliku poslušati zanimljiva predavanja poput ''Ljekovito bilje-dar prirode'' doktorice Jasne Glamočija, ''Samoniklo bilje, zdravlje i lijek'' homeopata Ivana Lesingera ili pak mikroskopirati gljive za što su se pobrinuli Mario Zugna iz Muggie i Miroslav Praskalo iz Kaštelira.

Smrčkijada

U Umagu se u sklopu manifestacije održala i jedanaesta po redu Smrčkijada, na kojoj su sudjelovale 32 gljivarske udruge. Prema ocjeni žirija gljivarska je udruga Marohlin iz Delnica ubrala najljepšeg smrčka, UG Martinčica iz Labina je ubrala najljepšu gljivu, za najbogatiju košaricu sa čak 43 vrste gljiva nagrađeno je slovensko gljivarsko društvo Gorje, a za najljepši gljivarski štap je ove godine nagrađeno GD Kraljevka iz Gline.

Manifestaciju su organizirali društvo gljivara Bujštine ''Boletus'', učenici i nastavnici Gospodarske škole iz Buja, Pučko otvoreno učilište ''Ante Babić'', a pod pokroviteljstvom TZ i Grada Umaga kao i mnogih prijatelja i sponzora. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter