Bolesti mozga sve su više zastupljene

Jubilarni, 55. kongres okupio je 300 sudionika iz cijelog svijeta Snimio (N. LAZAREVIĆ)
Jubilarni, 55. kongres okupio je 300 sudionika iz cijelog svijeta Snimio (N. LAZAREVIĆ)

Jubilarni 55. Međunarodni neuropsihijatrijski kongres koji se neprekidno održava u Puli, jučer je otvoren u hotelu Park Plaza Histria pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske. Simpozij se provodi u organizaciji hrvatske Udruge za neuropsihijatriju i INPC Kuratorija te suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a pod pokroviteljstvom Grada Pule, Istarske županije, Svjetske neurološke organizacije i Europske neurološke akademije.

Očuvana tradicija

Kongres se kontinuirano održava od 1961. godine, kada je započeo kao Pula Simpozij te se od tada razvio u jedan od najstarijih medicinskih kongresa u svijetu. Bila je to inicijativa i ideja uvaženih prof. Radoslava Lopašića i prof. Hansa Bertha, tadašnjih predstojnika Klinika za neuropsihijatriju u Zagrebu i Grazu. Simpozij je prerastao u Kongres te postao drago mjesto susreta, mjesto znanstvene i stručne razmjene iskustava i mjesto za nastavak obrazovanja u području neurologije i psihijatrije za veliki broj sudionika, znanstvenika i stručnjaka iz Europe i svijeta.

U uvodnom dijelu svečanosti otvaranja kongresa, dosadašnja je, njegova uspješna izdanja predstavila predsjednica INPC kongresa, akademkinja Vida Demarin. Pritom je najavila i uvažene sudionike koji su se obratili kratkim govorom, a bili su to počasni predsjednik INPC kongresa prof. Boško Barac, predsjednik Svjetske neurološke organizacije prof. Raad Shakir, potpredsjednik Europske neurološke akademije prof. Franz Fazekas, zatim predstavnici Istarske županije, Grada Pule i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Službeno, kongres je otvorio dr. Ivan Ćelić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.

Akademkinja Vida Demarin ponosna je što se tradicija održavanja ovog kongresa tako dugo sačuvala.

- Radi se o jednom od rijetkih kongresa u kojemu više struka na sveobuhvatan način obrađuje probleme vezane uz bolesti mozga. Nažalost, bolesti mozga su u društvu vrlo prisutne. Trenutno u svijetu od takvih boluje 350 milijuna ljudi. Prema procjenama Europskog savjeta za mozak, trećina svih troškova za zdravlje u Europi odlazi na liječenje bolesti mozga. Samo je lani taj trošak iznosio 800 milijardi eura. Radi se o bolestima tipa moždanog udara, epilepsije, demencije, dok se depresija pojavljuje kao njihov važan predstavnik. Trend obolijevanja je u porastu, jer suvremeni način života ljude jednostavno "melje". Vrlo se teško obraniti, stoga neki zapadnu u depresivnu reakciju, dok se kod drugih razvije organska bolest. No, kao krajnji, najgori oblik propadanja pojavljuje se demencija, a tada više ljudi ne mogu voditi brigu o sebi, navela je između ostalog akademkinja Demarin.

Novi lijekovi

Ovogodišnja glavna tema kongresa zapravo je rezime o tome što je tijekom zadnjih 55 godina njegova održavanja naučeno. Tristotinjak sudionika obrađuje teme o moždanom udaru, glavobolji, depresiji kao posljedici moždanog udara, multiploj sklerozi i druge. Prvi je dan kongresa protekao u odrađivanju neuroloških i psihijatrijskih tema, a za danas su najavljeni razni simpoziji posvećeni novim lijekovima za multiplu sklerozu, akutnom liječenju moždanog udara, problemima moždanog udara u zemljama centralne Europe i Mediterana i drugi. Održat će se i velika poster-sekcija pri kojoj će mladi istraživači, neurolozi i psihijatri, iznositi svoje rezultate i probleme. Izabrat će se po dva najbolja postera iz neurologije i psihijatrije koje će nagraditi organizatori i Grad Graz.

Program kongresa sastoji se od znanstvenih predavanja, radionica, okruglih stolova, satelitskih simpozija i tečajeva.

Širenje najnovijih medicinskih dostignuća

Službeno, kongres je otvorio osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dr. Ivan Ćelić. Istaknuo je kako ovaj kongres, inače među najstarijima u svijetu svake godine donosi aktualne teme s područja neurologije i psihijatrije. "Danas su to dvije odvojene specijalizacije, no radi kontinuiteta, ostao je zajednički, dakle neuropsihijatrijski kongres. Na ovogodišnjem, jubilarnom, bit će dosta govora o novom klasifikacijskom priručniku iz psihijatrije koji je objavljen početkom godine, kao i najnovijim terapijskim dostignućima u liječenju epilepsije. Kongres se već godinama održava pod pokroviteljstvom predsjednika, odnosno predsjednice, a intencija je njime promovirati Hrvatsku kao turističku, ali i zemlju znanja, s naglaskom na širenje najnovijih medicinskih dostignuća te znanstvenih spoznaja i iskustava u području neurologije i psihijatrije", rekao je dr. Ćelić. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter