Bolest prijeti istarskim vinogradima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vinovoj lozi prijeti nova bolest koja je primijecena u vinogradima Slovenije, Italije, Srbije, Njemacke i Francuske. Rijec je o nizu varijanti bolesti fitoplazme, a najopasnije su takozvano zlatno žutilo, ili flavescence dorée, te crno drvo, ili bois noir.

Kod zlatnog žutila lišce žuti, a urod se znacajno smanjuje ili u potpunosti izostaje. Kod crnih sorti manifestira se crvenilom lišca, uvijanjem lista prema unutra i lakim pucanjem. Kod bois noira karakteristika je da trs ne odrvenjuje.

Uzrocnik bolesti mijenja oblik od bakterije do virusa, doznajemo od Gianfranka Pribetica, poljoprivrednog inspektora cija je tema doktorata upravo ta bolest. Tijekom doktorata u Istri nije utvrdio zlatno žutilo osim kod korova - pavitine, nedaleko od Novigrada. Takoder oko Novigrada Pribetic je utvrdio bois noir, za koju tumaci da je manje opasna.

Lijeka za žutilo nema, osim cupanja zaražene loze. Kada je zaraženo više cokota, mora se iskrciti cijeli vinograd. Širi se sadnim materijalom, a najcešce je prenose neke vrste cvrcaka. Kukci usišu tkivo jedne loze, a na drugoj povrate dio zaražene tvari.

Sve zemlje EU-a uvele su strogi monitoring ove bolesti. Širenje sprjecavaju insekticidima, suzbijanjem kukaca koji prenose bolest, kao i kontrolom sadnica.

Pribetic smatra da je Hrvatskoj veca prijetnja s istocne granice, jer je u Srbiji bolest uzela maha. Više su ugroženi, smatra, ilocki vinogradi, gdje je i primijecena fitoplazma.

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je monitoring na nizu podrucja. Fitosanitarni inspektori prate stanje u vinogradima i u Istri, na Bujštini, a ove je godine proširen monitoring i na podrucju Motovuna.

- Vinogradari su premalo upuceni u ovu potencijalnu opasnost. Ministarstvo nije informacije proslijedilo proizvodacima putem letaka, predavanja i drugim nacinima informiranja. Bolest nije lako prepoznati jer je slicna drugima. Sa sigurnošcu se može utvrditi tek laboratorijskom analizom DNK-a, smatra Pribetic.


Podijeli: Facebook Twiter