Bolesnoj djevojčici treba novac za liječenje

Tete iz hrvatskog i talijanskog vrtića (Mateo SARDELIN)
Tete iz hrvatskog i talijanskog vrtića (Mateo SARDELIN)

Dječji vrtić Buje i talijanska sekcija Fregole iz Buja pokrenuli su humanitarnu akciju pod nazivom "Elma, nisi sama" za pomoć djevojčici 7-godišnjoj Elmi Alajbegović iz Buja. Jučer je u Bujama i Umagu, na "Ljubičasti dan" organizirano prikupljanje pomoći koje je unatoč kišnom danu dobro prihvaćeno i građani su davali svoj doprinos. Organizatori iz dječjeg vrtića su zadovoljni i očekuju da će se akciji odazvati mnogi i na taj način dati svoj doprinos u izlječenju bolesne Elme. Oni koji nisu u mogućnosti sudjelovati u akciji mogu to učiniti uplatom na račun koji je otvoren isključivo za malu Elmu. Broj računa za uplatu pomoći je IBAN HR6024020061500036533.

Jučer od 9 sati pa do 15 sati na tri mjesta u Bujama i Umagu postavljeni su štandovi na kojima su tete iz vrtića dijelile sadnice lavande, mirise od lavande i kolače svima koji su im se pridružili i podržali akciju. Organizatori računaju da će biti prikupljena sredstva zadovoljiti potrebe liječenja malene Elme Alajbegović koja je od samog rođenja suočena s teškim bolešću koju je do sada savladavala zahvaljujući upornosti, brizi i strpljenju svojih roditelja. Rođena je prijevremeno s rijetkom kromosomskom aberacijom, Rieger-Axenfeld sindromom, zbog kojeg joj je oštećen vid, ima hipotoniju mišića, otežano guta i ne govori.

S godinu dana djevojčica je zbog visoke temperature dobila febrilne konvulzije, koje su uzrokovale tešku epilepsiju. Iako je u dobi od dvije godine počela sjediti i pomalo hodati zbog velikog broja epileptičnih napada, kojih u danu zna biti i više od dva, i jakih antiepileptika, sve lošije vidi, ne može više sjediti, hodati i govoriti.

Samo se ponekad malčice zaokrene u krevetiću. Uslijed brojnih poteškoća nema više kontrolu držanja glave, radi čega otežano guta i teško diše, a u momentima kada ima napade dolazi do gušenja.

Radi utvrđivanja potpune dijagnoze i pronalaska manje invazivnih terapija, Elma je upućena na dijagnostiku u Njemačku u Centar za epilepsije Bethel. Za dijagnostiku i tretman potrebna su značajna financijska sredstva, radi čega je pokrenuta

humanitarna akcija. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter