Bolesnima treba lijecenje, a ne politika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Željeli bismo pozdraviti odluku Županijske skupštine koja ce omoguciti investiciju od 600 milijuna kuna u pulsku bolnicu. Ta ce investicija omoguciti svim stanovnicima Istre bolju zdravstvenu skrb jer je trenutna situacija s bolnicom svim gradanima Pule i Istre nažalost dobro poznata, rekli su na konferenciji za novinare celnici pulskog IDS-a, predsjednik Valter Boljucic i clan predsjedništva Damir Prhat, uz primjedbu kako je "Vladi bilo potrebno punih osam godina da prepozna važnost tog projekta za gradane Istre".

- Inicijativa za projekt krenula je još 2003. i bilo je potrebno punih osam godina da Vlada prepozna važnost ovoga projekta za gradane Istre. I sada, nakon potpisa ugovora, premda imamo i potvrdu glavnog projekta, ceka nas vrlo duga procedura pripreme i provodenja javnog natjecaja te odabira izvodaca radova, naglasio je Prhat.

Boljuncic se nadovezao te rekao da, iako je prošlo osam godina od pocetka projekta, žalosti što neki još uvijek ne mogu ostaviti po strani politikantstvo i izraziti svoje mišljenje jer se radi o opcem dobru za gradane, na koje se svi redovno pozivaju.

- Osim što se u svojim istupima redovno služe obmanama i lažima, vijecnici Ladonje nisu se udostojali uopce ocitovati oko ovoga projekta, kao da je bolesnim osobama bitno tko je potpisao ugovor. Oni trebaju pomoc i adekvatno lijecenje, a ne politicare koji stoje iza projekata, ustvrdio je Boljuncic i dodao da vijecnici Ladonje nisu glasovali niti za, niti protiv, niti su bili suzdržani, kao da se njih to ne tice, kao se radi o bolnici na drugom kontinentu.

Iz toga se, smatra Boljuncic, može zakljuciti kako smatraju da o izgradnji bolnice ne trebaju imati ni mišljenje, a kamoli podržati je.

- Zapravo, u pitanju je samo kupovina vremena, dok ne smisle nacin kako ce i na ovom projektu prikupljati politicke bodove, no cudi što su za to spremni ici i protiv interesa gradana. Žalosno je što su neki spremni trgovati svime jer, prema ovako niskom i prizemnom postupku okupljenih pod krilaticom "Savez za bolju Istru", možemo zakljuciti da je njima Istra bolja bez bolnice. Ne možemo ovo protumaciti drukcije nego kao pljusku svim ljudima koji žive u Istri i koji cekaju bolju uslugu i smještaj u bolnici, standard kakav Istra, prema svojoj gospodarskoj snazi, svakako zaslužuje. I koji je, uostalom, neophodan za ocuvanje zdravlja i života gradana, ustvrdio je Boljuncic.

Celnici pulskog IDS-a složili su se da ce uvijek postojati politicka utakmica i razliciti interesi i stavovi stranaka, odnosno "istaknutih pojedinaca", no da se nikada ne smije dopustiti da takve "dnevne tricarije" ugroze projekt ovakve važnosti jer, kažu, ovdje nije rijec o projektu uredenja parka, vec o bolnici, koja je od životne važnosti.

- Ne smijemo se nadmudrivati oko zdravlja Puljana i Istrana. U proteklim je godinama previše njih moralo otici na lijecenje u Rijeku i Zagreb jer im u 21. stoljecu pulska bolnica nije bila u stanju ponuditi odgovarajuci tretman. Možete li njima objasniti svoju indiferentnost i politikantstvo spram jednog ovakvog projekta? Možda vam do toga nije stalo jer je Cuccurin jedan od rijetkih ljudi kojemu nova bolnica u Puli uopce nije potrebna s obzirom na to da ima dovoljno novca da privatnim avionom ode u bilo koju kliniku u Švicarsku, a ne da dijeli sudbinu naših sugradana, zakljucili su na konferenciji za novinare celnici pulskog IDS-a.(S. ZRINIC TERLEVIC )


Podijeli: Facebook Twiter