Bolesnici pate zbog lošeg servera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pompozno najavljeni projekt e-zdravstva, koji bi od iduce godine papirnate recepte i uputnice trebao trajno izbrisati s lica zemlje, poceo je na klimavim nogama. U ordinacijama se ceka dulje no inace jer centralni server informacijskog zdravstvenog sustava Cezih ocito ne može istodobno opslužiti toliki broj korisnika pa su veze s centralom neprestano u prekidu.

"Vec tri dana krepavamo od muke jer Cezih ne radi, a pacijenti su nam sve nervozniji. Jucer sam izašla u hodnik i rekla im da možemo jedino sjesti i plakati jer sustav ne radi", požalila nam se obiteljska lijecnica Željka Peric, jedna od mnogih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji ovih dana imaju ozbiljnih problema zbog uvodenja e-recepata i e-uputnica.

Zbog pada servera, recepte i uputnice, umjesto elektronickim putem, ponovno je pocela ispisivati - rukom.

Projekt e-recepata u njenoj je ordinaciji krenuo 1. srpnja i u pocetku je sve funkcioniralo dobro, ali kad su u sustav uvedene i e-uputnice za laboratorij u okviru doma zdravlja, poceo je cirkus.

"Žalili smo se HZZO-u i rekli su nam da rade na rješavanju, ali do danas nisu riješili baš ništa", veli dr. Peric te dodaje da je otežavajuca okolnost što se u e-recepte krenulo baš u vrijeme godišnjih odmora, kad jedan lijecnik ionako skrbi o dvostruko više pacijenata.

Prema planu resornog ministarstva, do Nove godine trajat ce prijelazna faza, u kojoj se recepti i uputnice daju pacijentima u ruke kao i dosad, a istodobno se Cezihom šalju u ljekarnu ili drugu ordinaciju. Zasad se e-uputnice ogranicavaju samo na maticni dom zdravlja, no kad dodu na red uputnice za specijalisticke usluge i narucivanje pacijenata iz ordinacije obiteljske medicine, moglo bi biti problema.

"Bit cu e-doktor, ali više ne vidim covjeka. Pretvorili smo se u šifre, pinove i lozinke, a nemamo pogled, rijec i sucut za covjeka", žali se naša sugovornica.

U HZZO-u i Ministarstvu zdravstva nismo dobili objašnjenje uzroka problema sa središnjim informacijskim sustavom, koji je prošle godine nadograden racunalnom opremom i softverom kompanije Ericsson Nikola Tesla od najmanje 55 milijuna kuna.

Taje je posao sklopio ministar zdravstva Darko Milinovic. Sustav je, po ministrovim rijecima, trebao osigurati povecanje organizacijske ucinkovitosti. "Vrlo sam ponosan cinjenicom da ce Hrvatska uskoro imati ovako sofisticirani sustav e-zdravstva koji ce unaprijediti život korisnicima", porucivao je tada Milinovic.


Podijeli: Facebook Twiter