Bolesna žena živi usred šume u autu s psima i mačkama

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Volonterke pulske udruge Ruka šapi dobile su prije nove godine dojavu da žena u šumi kod Pješčane Uvale drži mnoštvo pasa i mačaka u lošim uvjetima. Na terenu su naišle na šokantnu situaciju: 39-godišnju ženu koja, kako se kasnije ispostavilo, već tri godine živi usred šume, u autu koji više nije u voznom stanju, sa 16 pasa zavezanih na kratke špage za drvo i mačkama zatvorenim u transporterima. Živi tamo bez vode, struje i hrane i jedino zahvaljujući roditeljima koji nisu digli ruke od nje može zahvaliti što je još živa.

Kako se razvijala, priča koja je na početku nalikovala (samo) slučaju napuštenih životinja, dobila je posve novu i još strašniju dimenziju.

Kako su nam ispričale volonterke, ljudi prilikom poziva zovu često znaju pretjerati, no ništa ih nije moglo pripremiti na šokantne prizore koje su tamo vidjele. Obratile su se gradskom Crvenom križu i Centru za socijalnu skrb jer je žena odbila bilo kakvu pomoć, kako za nju, tako i za nesretne životinje.

Preko njih i Jasne Vekić iz pulskog Crvenog križa, koja je također bila upoznata sa slučajem, stupili smo u kontakt s roditeljima 39-godišnjakinje, koji su, očajni zbog situacije, odlučili otvoriti dušu i ispričati koje muke već godinama prolaze zbog kćeri kojoj je očito potrebna liječnička pomoć. No, na liječenje je ne mogu natjerati sve dok joj se ne oduzme poslovna sposobnost, a oni joj postanu skrbnici, no to nikako da se dogodi.

Kako nam je ispričala majka 39-godišnjakinje, njena je kćer oduvijek bila pomalo svojeglava, no pravi su problemi počeli kada je napunila 19 godina i upala u loše društvo. Družila s problematičnim ljudima na rubu zakona, koji su je, kako nam priča majka, "šopali raznoraznim čajevima i uvjeravali da joj su samo oni ti koji joj žele dobro". Tada je odustala i od školovanja, iako je bila vrlo nadarena te je nakon završene grafičke škole mislila studirati.

- Krajem 2003. godine odlučila se odseliti od nas. Platili smo joj podstanarstvo za prva tri mjeseca, rekavši da će nakon toga mora sama snaći, zaposliti… No, to naravno nije išlo. Posao bi gubila već nakon par dana i mi smo opet uskakali s novcima. I dalje je dolazila često kod nas, ovdje se hranila, ali život s njome bio je sve samo ne lagan.

Nekoliko je puta, kako doznajemo, majku napala nožem, jednom ju je prilikom teško bolesnu zaključala i ostavila u autu na suncu, mnogo je puta u njihovoj kući bila i policija, što zbog toga što ih je maltretirala, što zbog problema koje je radila izvan kuće. No, roditelji joj unatoč svemu nisu htjeli okrenuti leđa, već su joj pokušavali pomoći. No, budući da je njihova kćer već bila punoljetna, ni zakonski više nisu mogli utjecati na njezin život.

U međuvremenu je, doznajemo, oporučno dobila kućicu i zemljište od bake, no sve je rasprodala. "Što se dogodilo s novcima, koji nisu bili mali, ne znamo. Zapravo nas ni ne zanima, sve što želimo je da pomognemo vlastitom djetetu, ali stvari se predugo vuku i više ni sami ne znamo kako dalje, priča nam majka, ponavljajući da ona nije ni psihijatar ni psiholog, ali zna da njezinoj kćeri treba pomoć koja joj ona više nije u stanju pružiti. (Borka PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter