"Bolero" na vuvuzelama i miris shakshuke

Amir Gwirtzman bio je zaslužan za odličnu atmosferu na Forumu
Amir Gwirtzman bio je zaslužan za odličnu atmosferu na Forumu

I treće večeri tjedna izraelske kulture "Čarolija Izraela, ljeto u Istri" duh ove daleke zemlje osjećao se na Forumu jer dok je nastupao Amir Gwirtzman, malim auditorijem širio se miris shakshuke, tradicionalnog izraelskog jela koji je spremio kuhar Shaul Ben Aderet sa svojim pomoćnicima, koji je prvu večer prisutne počastio falafelom.

Aderet je pripremio petstotinjak porcija ovog jela, koje se moglo probati besplatno. Pomogli su mu Patrik Biljuh, Gordana Komljenović, Sanja Turina i Franko Mocko.

Amir Gwirtzman, jazzer koji je gorljivi promotor world musica, oduševio je publiku svojom ukusnom "maneštrom" svjetskih glazbenih stilova te vještinom sviranja dvadesetak puhaćih instrumenata. S obzirom da mu je cura iz Istre, potrudio se naučiti pokoju hrvatsku riječ, čime je dodatno osvojio publiku.

Gwirtzman nastupa sam, prezentirajući projekt "Inhale - exhale" (Udahni - izdahni), za vrijeme kojeg snima vlastitu glazbu, koju potom reproducira. Kao da se trudi srušiti sve granice, ne samo one glazbene, pa ide od klasičnog jazza do kubanskog jazza, klezmera, škotske i irske glazbe, ali nijednu ne izvodi u izvornom obliku nego kombinira, primjerice, irsku glazbu s reggaeom. Možda je najbolji primjer njegove otkačenosti i glazbene neograničenosti kada izvodi "Bolero" na afričkim vuvuzelama. "Vuvuzele svi mrze, ali ja ih obožavam", veli Gwirtzman.

Svira on i saksofone, gajde, armenski duduk, a na binu se popeo u pratnji Dalibora i Zorice, koji vole svirati rog pa se i on okušao u tome. Na zvukove irske glazbe pak skupina turista odlučuje zaplesati, na radost publike, tako da je predstava kompletna, atmosfera je odlična, a Gwirtzman biva ispraćen glasnim, oduševljenim pljeskom.

Večer je pak počela izložbom fotografija Shai Ginott "Od početka" u galeriji Cvajner. Fotografije su to koje prikazuju imaginarne krajolike, a radi se o tome da se svaki rad zapravo sastoji od dviju fotografija koje su stopljene jedna preko druge, dok ih prate tekstovi iz Biblije.

Zanimljivo je da je Shai Ginott biologinja po zanimanju, a karijeru je započela 1984. kao direktorica fotografije Izraelske uprave za nacionalne parkove. Izložba se može razgledati do subote. (M. RADIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter