Bokulić: Problem je najava višeg PDV-a u turizmu

Zrinka Bokulić (M. ANGELINI/arhiva)
Zrinka Bokulić (M. ANGELINI/arhiva)

Novigradska turistička kuća Laguna Novigrad jedini je istarski hotelijer koji je pokazao interes za dokapitalizaciju neprivatiziranih turističkih tvrtki u Dalmaciji. Prije dva mjeseca odobrena je dokapitalizacija Hotelskog turističkog poduzeća Korčula, a 11. prosinca na zakazanom ročištu predstečajne nagodbe znat će se hoće li dokapitalizirati i Hotelsku turističku kuću Orebić na Pelješcu za koju su pokazali interes.

Naime, zajedno s investicijskim fondom Prosperus FGS Laguna Novigrad osnovala je tvrtku Dalmacija Hoteli koja je pokazala interes za dokapitalizaciju ove dvije firme.

Direktorica Lagune Novigrad Zrinka Bokulić rekla je da će se u Korčulu uložiti 50, a u Pelješac 30 milijuna kuna te da ovaj potez predstavlja nastavak njihovih ulaganja u Dalmaciju, koji su počeli lani i kojim će ove kapacitete dignuti na visoki nivo.

- Koji su vam planovi vezani uz dalmatinske kapacitete?

- Otok Korčula i sam grad Korčula veliki potencijal koji je nedovoljno iskorišten. Grad je dio UNESCO-ve liste svjetske baštine, blago koje je zanimljivo turistima cijelog svijeta. Orebić se nalazi s druge strane pelješkog kanala i zajedno s gradom Korčulom u budućnosti može na međunarodnom turističkom tržištu stvoriti vrlo vrijedan turistički proizvod i znatno povećati atraktivnost i prepoznatljivost tog dijela južnog Jadrana. Osim toga, Pelješac je destinacija koja sve više pozicionira na listama nacionalnih i internacionalnih gourmet vodiča. Priroda je u ovom dijelu Jadrana prelijepa, a blaga klima omogućuje dugu sezonu.

- Koje investicije pripremate za sljedeću sezonu?

- Planiramo daljnje investicije u kampove, a većina ih je koncentrirana u kampu Mareda koji namjeravamo dići na četiri zvjezdice. Nažalost, to ćemo izvesti, ne onako bismo htjeli, već s puno kompromisa koji onda rezultiraju i s kompromisnim rješenjima što se često odražava na kvalitetu, a sve zbog neriješenog pitanja turističkog zemljišta za koje plaćamo naknadu, a još uvijek nemamo ugovor.

Osim toga, nastavljamo i s infrastrukturnim projektom usmjerenim na uštede potrošnje energenata. Dio sredstava uložit ćemo i u nove vanjske sadržaje i ponudu naših plažnih objekata. Iako smo, s obzirom na najavljene promjene stope PDV-a za smještaj u turizmu, pomalo skeptični u pogledu investicija te još oklijevamo s konačnom odlukom. Naime, manjak prihoda zbog te odluke hotelijeri bi nadoknađivali na onim stavkama na koje imaju utjecaja, a to su prvenstveno investicije i zapošljavanja. (razgovarala B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter