Boksačke legende odale počast Mati Parlovu

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U povodu devete obljetnice smrti najvećeg sportaša 20. stoljeća s ovih prostora, legendarnog boksača Mate Parlova, na pulskom groblju su se u subotu ujutro okupili bivši boksački reprezentativci i osvajači svjetskih i olimpijskih odličja s područja bivše Jugoslavije.

Na njegov su grob položili cvijeće i upalili svijeće njegovi nekadašnji kolege i prijatelji među kojima i poznati boksač, osvajač olimpijske bronce u Seulu i bivši saborski zastupnik Damir Škaro, olimpijski i svjetski viceprvak Tadija Kačar, viceprvak Dragomir Vujković, vicešampion i brončani olimpijac te najtrofejniji srpski boksač Mirko Puzović te Otto Gerlić, viceprvak države i Matin klupski kolega i sparing partner.

Kako je u kratkom govoru, ispunjenom emocijama, kazao Škaro okupili su se kako bi svom nekadašnjem prijatelju i boksaču odali počast. To su, kazao je, namjeravali kao i prijašnjih godina učiniti na dan godišnjice smrti (koji pada 29. srpnja) ali su odgodili te posjet groblju spojili s predstavom "Doručak šampiona" koja se održava na Brijunima, a govori upravo o Parlovu, mada bez njegova imena.

- Došli smo odati počast najvećem sportašu svih vremena na prostoru ne samo Hrvatske i bivše države već cijele regije. Došli smo se prisjetiti "naše ljudine", čovjeka koji nam nije bio samo prijatelj već mnogima i idol. Mate više nije s nama, ali on će vječno živjeti u nama i našim uspomenama, kazao je Škaro.

U razgovoru bivši su se boksači prisjetili kako je Parlov bio "jedan, jedini i neponovljiv" te je, kako su kazali, postavio standard kako se postaje šampion. Obzirom da se iduće godine obilježava desetogodišnjica njegove smrti odaslali su i poziv kako bi se ona trebala obilježiti dostojno njegove veličine te u obilježavanje trebali uključiti svi - od Grada Pule i Županije, Olimpijskog odbora i kluba pa do njegove obitelji. Prisjećanje su završili izjavom kako "Mate nije i ne može biti nečiji jer je on toliko velik da je zajednički i tako ga se treba i prisjećati". (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter