Bokordici dobivaju vjetroelektranu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki stup postavljen u savicentskom selu Bokordici prema barbanskim Orihima mogao bi biti prvi korak k proizvodnji energije uz pomoc vjetra na tom podrucju, ali tek ako se tzv. istražnim radnjama pokaže opravdanost ulaganja. Upravo tome služi spomenuti stup jer je njegova funkcija mjerenje snage i ucestalosti vjetra, što ce trajati najmanje godinu i pol.

Postavila ga je tvrtka FEH Ulaganja iz Zagreba koja na ovoj lokaciji želi realizirati projekt pod nazivom Vjetroelektrane Istra.

Tvrtka je u srpnju 2010. Opcini Svetvincenat podnijela zahtjev za uvrštenjem lokacije za izgradnju postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije odnosno vjetroelektrane u prostorni plan, koji je pak donesen u travnju prošle godine.

Zemljište na kojem se planira izgradnja je u vlasništvu države. FEH Ulaganja ishodilo je stoga prethodno energetsko odobrenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva kojim se definira prostor i pravo za obavljanje istražnih radnji mjerenja vjetropotencijala.

Tek ce se mjerenjem kvalitete vjetropotencijala, ali i uz pomoc nekih drugih faktora, odrediti konacni obuhvat i velicina vjetroparka. Za ovaj tip investicije i postrojenja ne dobiva se koncesija, vec se s obzirom na privremeni karakter postrojenja na 20 godina zasniva pravo služnosti. I to nakon ishodenja gradevinske dozvole.

Broj vjetroagregata i njihova vrsta, tip i snaga koji se mogu smjestiti na ovom podrucju odredit ce se sukladno obavljenim mjerenjima vjetropotencijala i mogucnosti prihvata elektroenergetske mreže. S obzirom na to da je mjerna kampanja u samom pocetku, teško je procijeniti proizvodnju na ovoj poziciji, saznajemo u tvrtki.

- Ako ishodimo status povlaštenog proizvodaca elektricne energije iz obnovljivih izvora, ostvarujemo pravo na prodaju proizvedene elektricne energije Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) po poticajnoj cijeni tijekom dvanaest godina. Po isteku tog razdoblja proizvodac prodaje elektricnu energiju na slobodnom tržištu koje pak trenutno ne postoji, kažu u tvrtki FEH Ulaganja.

Inace, HROTE obavlja djelatnost organiziranja tržišta elektricne energije i tržišta plina kao javnu uslugu pod nadzorom Hrvatske energetske regulatorne agencije. Takoder, temeljne djelatnosti tvrtke su i poticanje proizvodnje elektricne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije te poticanje proizvodnje biogoriva za prijevoz.

Na pitanje koju korist od vjetroelektrane imaju mještani, odgovaraju da ce direktnu materijalnu korist prema postojecim propisima imati kroz financijsku obvezu od 1 lipe po kilovatsatu isporucene elektricne energije, koju proizvodac izdvaja direktno jedinici lokalne samouprave koja slobodno raspolaže tim sredstvima.

Tako bi, primjerice, postrojenje instalirane snage 30 megavata s prosjecnom godišnjom proizvodnjom od 69.000 megavata na sat osiguralo redovni godišnji prihod jedinici lokalne samouprave od 690 tisuca kuna.

U ovakvom tipu postrojenja, ciji prosjecan razvoj traje od pet do sedam godina, ocekuje se zapošljavanje do pet radnika, a konacan broj radnika uvjetovat ce tehnološko rješenje.

- Vrijednost projekta ovisi o velicini vjetroparka koji ce biti odreden nakon vjetromjerne kampanje i ostalih potrebnih radnji za dovršenje razvoja. Prema našim ocekivanjima, vrijednost projekta kretat ce se vjerojatno u rasponu od 30 do 45 milijuna eura.

Tipicno postrojenje se sastoji od samih vjetroagregata, pristupnih putova i transformatorske stanice, pojašnjavaju u tvrtki FEH Ulaganja, koja zasad razvija nekoliko projekata vjetroelektrana, a realizaciju prvog u opcini Muc na podrucju Splitsko-dalmatinske županije ocekuju tijekom 2013. godine.

Inace, tvrtka je osnovana 2009. godine s ciljem investiranja u razvoj i realizaciju projekata proizvodnje elektricne energije iz obnovljivih izvora energije, poglavito energije vjetra i sunca.

- Nažalost, zbog niza administrativnih prepreka kojima obiluje sustav koji ureduje ovaj segment poduzetništva, razvoj i realizacija projekata traju jako dugo, a mnogi vrlo kvalitetni projekti, umjesto da potaknu investicijski ciklus u elektroenergetski sustav, ostaju samo na razini ideje, zakljucuju u tvrtki.


Podijeli: Facebook Twiter