Bokeljska noc u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mala admiralica bokeljske mornarice Tina Matijevic procitala je u subotu u pulskom Domu oružanih snaga lode, tekst kojim su stoljecima s katedrale svetog Tripuna u Kotoru najavljivane Tripundanske svecanosti, cime je, uz Kolo bokeljske mornarice, pocela tradicionalna Bokeljska noc.

Danas je obilježena i 15. godišnjica djelovanja Bokelja u Istarskoj županiji. Svecanost je pocela još 3. veljace, na dan svetog Tripuna, misnim slavljem i okupljanjem Bokelja u crkvi svetog Antona u Puli.

Fredi Tripovic, predsjednik županijske udruge Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, rekao nam je da je u udruzi registrirano 150 clanova u Istri.



- Nas Bokelja ima puno više u Istri jer ima ljudi koji su rodeni ovdje, ali su njihovi roditelji živjeli u Boki kotorskoj. Moglo bi nas biti izmedu 350 i 400, a od toga u Puli do 150. Iako su clanovi naše udruge pretežito Hrvati, imamo i Bokelja pravoslavne vjeroispovijesti, kaže Tripovic. Inace, u samoj Boki kotorskoj danas živi izmedu pet i šest tisuca bokeljskih Hrvata.

Inace, broj 809 u nazivu udruge odnosi se na 809. godinu, kada su iz Male Azije u Kotor donesene moci svetog Tripuna, zaštitnika Boke i Bokelja. Prošle godine Bokelji su obilježili 1.200 godina donošenja njegovih ostataka, a još i dan-danas cuva se glava svetog Tripuna u istoimenoj katedrali u Kotoru.


Podijeli: Facebook Twiter