Bojoplast pred potpunim gašenjem?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci po posljednjim zbivanjima u pulskom poduzecu Bojoplast, na Zavod za zapošljavanje iduceg bi mjeseca moglo stici novih 50-ak djelatnika te nekad uspješne tvrtke. Naime, radnici placu nisu dobili vec osam mjeseci, a kako sada stvari stoje, teško da ce je i dobiti. Regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivica Blaževic potvrdio nam je da bi se Uprava trebala iduceg tjedna sastati sa zaposlenicima, a navodno ce im biti ponuden sporazumni otkaz.

"U ovoj se situaciji može ocekivati da ce radnici prihvatiti otkaz ne bi li se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje i imati barem nekakva prava i naknadu, što gube u slucaju da sami otkažu ugovore. Problemi vezani uz Bojoplast predugo traju, radnici su izmoreni, gladni i na rubu snaga. Nikome nije jasno što Uprava pokušava uciniti, a navodno uz otkaz svakom radniku žele ponuditi oko deset tisuca kuna. Ne znam po kojem kljucu i izracunu jer nekima duguju otpremnine još od travnja prošle godine.

Nadam se da ce se ova situacija odmotati iduceg tjedna na sastanku s Upravom, koja bi radnicima napokon trebala ponuditi nekakvo rješenje", rekao je Blaževic. Radnici vec duže vrijeme nemaju nikakvih konkretnih informacija o poslovanju i funkcioniranju firme, a kako doznajemo, u Bojoplastu je potpuno obustavljen pogon te u firmu dolazi tek djelatnica koja radi na centrali.

Iako se neko vrijeme spominjalo da bi firma mogla ici u stecaj, o toj se opciji, barem zasad, šuti, a šuti i direktor Bojoplasta Krešimir Miljanic, koji je na tu funkciju došao još u srpnju prošle godine. I jucer smo neuspješno pokušavali s njime stupiti u kontakt, a odgovor na pitanje (upuceno e-mailom) što je poduzeo da se mucna situacija što prije riješi, nismo uspjeli dobiti. Nepoznato je i što je direktor poduzeo u vezi s prijedlogom koji je svojevremeno spominjao sindikatu, da s timom menadžera planira spasiti firmu te da u obzir dolazi i podizanje bankovnog kredita da bi se namirili radnici.

U išcekivanju novih poteza Uprave, radnici se nadaju da ce putem tužbe koji su podigli na pulskom Opcinskom sudu uspjeti naplatiti svoja potraživanja. Naime, tužbe je protiv tvrtke podiglo 45 bivših zaposlenika, koji traže oko 1,5 milijuna kuna. Nadaju se da ce sudskim putem uspjeti dobiti sve ono što im pripada po kolektivnom ugovoru, a radi se o placama, otpremninama, naknadama za jubilarne naknade, regresu, solidarnim pomocima i naknadama za bolovanje.

U kojoj je fazi postupak i kada bi se moglo održati prvo rocište, jucer od sindikalnog povjerenika Saveza samostalnih sindikata Slobodana Kapora nismo uspjeli doznati jer je bio na putu, no u prijašnjem našem razgovoru rekao je da se potvrda suda o prvom rocištu ocekuje te da se nada da ce proces u korist radnika brzo završiti. Kako doznajemo od nekih zaposlenika koji vec duže vrijeme ne dolaze na posao, u Bojoplastu u ovom trenutku sve stoji i zjapi prazno.


Podijeli: Facebook Twiter