Bojoplast: Place nakon prodaje dionica i pokretnina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zaposlenici Bojoplasta, tvrtke koja je u stecaju od lanjskog listopada, još uvijek nisu uspjeli naplatiti svoja potraživanja. Naime, 48 bivših radnika iz pulske podružnice traži da im se isplate zaostale place, otpremnine, jubilarne naknade, regresi, solidarne pomoci i naknade za bolovanja. Procijenjeno je da im bivša firma, ciji je vlasnik zagrebacka Industrogradnja, duguje oko dva milijuna kuna, u bruto iznosu.

Od sindikalnog povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Slobodana Kapora doznajemo da još uvijek konkretnih novosti vezanih za vrijeme isplate, nažalost, nema.

Sindikat razocaran sporom dinamikom

- Ocekujem da ce ovršne postupke kojima su donesena rješenja na sudu, a koji su slijedom stecajnog zakona bili prekinuti, preuzeti stecajni upravitelj. Razgovarao sam s njim i ocekujem da bi to moglo biti ubrzo, odnosno da bi dio potraživanja koji su radnici pokrenuli putem suda trebao biti isplacen. Radi se zapravo o manjem dijelu potraživanja.

Naime, preostali dio - oko tri tisuce dionica, medu kojima su i one poduzeca Jadranka s Malog Lošinja, je slobodan, odnosno neopterecen razlucnim pravima, no i njima sada raspolaže stecajni upravitelj Zdravko Seki iz Rijeke, tako da zasad ne znamo što ce biti s njima. U svakom slucaju, i prihod od prodaje tih dionica trebao bi ici radnicima. Koliko znam, postupak prodaje nekretnina nije pokrenut. Ocekujem da ce se ovaj dio sudskim putem naplatiti, a o novostima po tom pitanju odmah cu obavijestiti radnike i javnost, kazao nam je.

Dodao je da je stecajni postupak otvoren, iako ga je formalnopravno trebalo prekinuti buduci da su rješenja prakticki bila vec donesena, ali zbog otvaranja postupka nisu konzumirana.

- Ovlast je na stecajnom upravitelju pa ocekujemo da cemo se, ja kao predstavnik radnika i on zastupajuci Bojoplast, naci na sudu, gdje su ionako obecali da ce se slucaj što skorije riješiti. Traži se samo priznanje duga i pocetak naplate. Dio duga za koji ocekujemo isplatu putem suda iskljucivo ce ici bivšim radnicima Bojoplasta Pula, dok bi prihod od ostalih dionica, kada i ukoliko ih se proda, bio raspodijeljen radnicima Bojoplasta iz Pule i Zagreba, doznajemo od Kapora koji je, kako kaže, razocaran što rješavanje ide ovako sporom dinamikom.

Radnicima iz Zagreba dio isplacen

Buduci da cijelu situaciju, odnosno bivše radnike tvrtke Bojoplast stecajni upravitelj sagledava u cjelini, dakle one koji su radili u Puli, ali i one u Zagrebu, njegova je izjava u odnosu na Kaporovu, drugacija.

- Radnicima je od pokretanja stecajnog postupka iz 2010. godine do sada isplacen manji dio potraživanja putem državne Agencije za radnicka potraživanja u slucaju stecaja poslodavca. U travnju ove godine isplacen im je iznos u visini od tri minimalne place te dio otpremnine, a radi se o bivšim radnicima koji su prema pravilima Agencije za to stekli prava, kaže Seki te pojašnjava da su to oni koji su radili u posljednja tri mjeseca do otvaranja postupka stecaja, a to su bivši radnici Bojoplasta s podrucja Zagreba.

- Ovrhe koje su radnici pulske podružnice kao sredstvo prisilne naplate svojih potraživanja pokrenuli godinu prije stecajnog postupka, a koji su iz firme otišli puno ranije, ja sam kao stecajni upravitelj na ispitnom rocištu u cijelosti priznao, izjava je Sekija.

- Naime, za potpuno namirenje potrebno je unovciti imovinu - pokretnine i nekretnine. Trenutno je u postupku unovcavanje pokretnina te dijela neopterecenih dionica natjecajem, odnosno prodajom, a isplata bi prema svim zaposlenicima, prema mom ocekivanju, što, naravno, ovisno o dinamici prodaje te postignutoj tržišnoj cijeni, mogla ici u naredna tri mjeseca. Nakon unovcenja nekretnina na kojima razlucni vjerovnici imaju razlucna prava, slijedi namirenje tih vjerovnika - prvo njih, a ukoliko ostane, namirili bi se i ostali vjerovnici, objašnjava.

Nadalje, Seki obrazlaže da ce svotom od prodaje neopterecenih dionica i pokretnina biti podmireni dosadašnji troškovi vjerovnika stecajne mase za komunalne usluge. Radi se o manjem iznosu, a preostali dio ce ici namirenju radnickih potraživanja kao vjerovnika prvog višeg isplatnog reda.

- Sukladno odredbama stecajnog zakona, pri izradi prijedloga za djelomicnu diobu u obzir za ravnomjerno skupno namirenje vjerovnika moraju se uzeti i oni vjerovnici koji vode parnicne postupke sa stecajnim dužnikom - a to su oni kojima je stecajni upravitelj osporio tražbine na ispitnom rocištu, a osporavanje na rocištu nije otklonjeno. Sud je uputio na utvrdivanje osporene tražbine, zakljucio je Seki. (Piše Sanda ROJNIC SINKOVIC)


U imovini i apartmani, stanovi, gradevinsko zemljište…
Sav prostor nekadašnjeg Bojoplasta obuhvacen je u stecajnoj masi, a to je sjedište firme u pulskoj Medulinskoj ulici gdje se na 14.300 cetvornih metara uz zgradu uprave nalaze pogon i skladište, a vrijedi 11,5 milijuna kuna, zatim šest apartmana u Novigradu vrijedna 7,9 milijuna kuna, tri stana u Porecanki, gradevinsko zemljište nasuprot stare bolnice u Puli i dionice poduzeca Jadranka s Malog Lošinja.

Podsjetimo i da je utvrdeno dugovanje od 23,6 milijuna kuna koje Bojoplast ima prema 67 bivših kooperanata ili partnera, a najveca potraživanja imaju banke. Krah firme pripisuje se Josipu Galincu, kada je s njim na celu 2008. godine zagrebacka Industrogradnja kupila najveci pojedinacni paket dionica Bojoplasta.


Podijeli: Facebook Twiter