Bojno sredstvo s Kornata nije eksplozivno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio bojne naprave pronadene na Kornatu ne sadrži nikakve eksplozivne ni zapaljive komponente i ne predstavlja nikakvu eksplozivnu opasnost, izvijestili su danas iz Ravnateljstva policije.

"Nemamo, na žalost, konkretnu namjenu za to sredstvo, ali sigurno je da ne predstavlja nikakvu eksplozivnu opasnost", izjavio je Marijan Nikolaus iz Protueksplozijskog odjela Ravnateljstva policije. Naglasio je da dosadašnji tijek istrage ukazuje da je, najvjerojatnije, rijec o nekoj vrsti lokatora (obilježavaca cilja) ili neke vrste mamca za rakete i zrakoplova.

Dio bojne naprave koju su vještacili u MUP-u nedavno je pronašao murterski ribar na otoku Kornat. Dio javnosti sumnja da se naprava može povezati s pogibijom 12 vatrogasaca u tragediji na Kornatu 30. kolovoza 2007. nego na dijelu otoka koji požar nije zahvatio.

Jednu od teorija pogibije vatrogasaca na Kornatu javnosti je ponudio umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Nediljko Pušic, koji tvrdi kako je vatrogasce ubila zaostala bomba NATO-saveza, a ne eruptivni požar ili izgaranje nehomogene smjese plinova, kako je tvrdila strucna skupina za istragu o Kornatima i ekipa vještaka.

U medijima je tvrdio da su zrakoplovi NATO saveza, leteci preko tog podrucja na povratku s bombardiranja Srbije, praznili spremišta s bombama iznad Jadrana.

Tu je teoriju medijima iznio i jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lucic, i to prije cetvrte godišnjice pogibije vatrogasaca. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinovic rekao je pak da nema dokaza koji bi potvrdili tu teoriju o pogibiji vatrogasaca.


Podijeli: Facebook Twiter