Bojkotirana Ukrajina odgodila summit na Jalti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina je odgodila planirani sastanak na vrhu celnika zemalja srednje i istocne Europe na Jalti, priopcilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pošto je niz europskih državnika odbio sudjelovati na tom skupu u znak prosvjeda protiv lošeg tretmana prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

"Zbog nemogucnosti nekih europskih celnika da sudjeluju na summitu... Ukrajina smatra da je razumno odgoditi taj skup" koji se trebao održati u Jalti 11. i 12. svibnja, navodi se u priopcenju i dodaje da ce novi datum održavanja biti objavljen kasnije.

Šefovi država Hrvatske, Njemacke, Ceške, Slovacke, Bugarske, Madarske, Slovenije, Austrije, Italije i Estonije objavili su da nece sudjelovati na sastanku predsjednika srednje i istocne Europe sredinom svibnja u Jalti zbog postupaka prema zatocenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, koja vec dva tjedna štrajka gladu u zatvoru u Harkivu pošto su je premlatili zatvorski cuvari.

Taj bojkot mogao bi biti preteca još bolnijeg bojkota koji bi mogao slijediti tijekom održavanja ukrajinskog dijela Europskoga nogometnog prvenstva u lipnju, koji je dosad najavilo nekoliko europskih dužnosnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter