Bojkot Sabora stvorit ce Hrvatskoj ogromne štete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ je pozvao stranke Kukuriku koalicije, koje su u cetvrtak najavile da ce bojkotirati rad Hrvatskog sabora i njegovih radnih tijela, da preispitaju svoj stav te sudjeluju u radu Sabora da bi bili doneseni zakoni nužni za daljnje funkcioniranje države.

- Apeliram na opoziciju da preispita svoje stavove i sagleda ogromne štetne posljedice koje bi njihova odluka proizvela po Republiku Hrvatsku, porucio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang.

- Ceka nas još nekoliko kljucnih odluka, a ako prekinemo rad Sabora, nedonošenje tih odluka onemogucit ce normalno funkcioniranje nekoliko državnih resora, kao i ugroziti hrvatske pregovore s EU-om, rekao je.

Upozorio je i da se mora donijeti i Zakon o privremenom financiranju jer bez njega, kako je kazao, od 1. sijecnja iduce godine nema funkcioniranja državnog proracuna.

- To znaci da nece biti isplate mirovina, nece biti zdravstvenog osiguranja ni nicega što se financira iz državnog proracuna, porucio je. Iz tog dijela proracuna, dodao je, treba se financirati i referendum za ulazak u EU.

Potpredsjednik i glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Frano Matušic je ustvrdio da stranke Kukuriku koalicije pokušavaju stvoriti alibi za svoj nerad u Saboru.

- Za to im je trebao nekakav povod pa su ga jucer na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva isprovocirali, premda ništa strašnoga se nije dogodilo na toj sjednici, smatra Matušic.

- Oni koji su danas odlucili izaci iz Sabora pokazuju da im je više stalo do politizacije jednog incidenta ili jednog nemilog dogadaja, kako ga oni zovu. I oni ga sada politiziraju nauštrb nacionalnih interesa, a to nije dobra poruka biracima, rekao je Hebrang.

- Upravo oni su stvarali nevjerojatne uvjete za rad u Hrvatskom saboru, provocirajuci i vrijedajuci clanove vladajuce koalicije, rekao je Matušic i istaknuo da su premijerku Jadranku Kosor nazivali muhom zunzarom, ministra u Vladi špijuncinom, vrh HDZ-a kriminalnom i zlocinackom organizacijom, a 10 tisuca clanova na Opcem saboru HDZ-a kandidatima za Remetinec.

Na upit priznaje li HDZ svojim pozivom oporbi da sudjeluje u radu Sabora da nema vecinu, Hebrang je uzvratio da "HDZ ima vecinu i imat ce kvorum", a, kako je rekao, problema su imali jer su tri njihova clana prošli tjedan izostala iz zdravstvenih razloga.

- Naši ljudi su se oporavili, doci ce sutra i HDZ ce s koalicijskim partnerima imati kvorum, porucio je Hebrang.


Podijeli: Facebook Twiter