Bojkot NASA-e jer je odbila primiti kineske astronome

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki astrofizičari odlučili su bojkotirati veliku konferenciju o astronomiji američke svemirske agencije (NASA) u znak prosvjeda protiv odbijanja agencije da na konferecniju primi kineske znanstvenike zbog brige o nacionalne sigurnosti.

Tu iznenađujuću odluku, o kojoj je najprije izvijestio britanski dnevni list The Guardian, potvrdilo je nekoliko izvora među kojima Geoff Marcy, profesor astronomije na Sveučilištu Kalifornije u Berkleyu, jedan od pokretača bojkota. "Ne mogu mirno sudjelovati na konferenciji koja ovako diskriminira", napisao je u elektronskoj poruci upućenoj organizatorima konferencije, posvećene otkriću planeta izvan sunčevog sustava američkim teleskopom Kepler, koja se treba održati do 4. do 8. studenoga u NASA-inom istraživačkom centru Ames u Mountain Viewu u Kaliforniji.

"Ta konferencija se bavi planetama koje se nalaze tisućama milijardi kilometara daleko, bez ikakvog akspekta povezanog s nacionalnom sigurnošću", dodao je.

Centar Ames je odbacio molbe za sudjelovanje kineskih znanstvenika na temelju zakona kojeg je u ožujku usvojio Kongres, koji zabranjuje građanina Kine da uđu u zgradu svemirske agencije, navodi se u elektronskoj poruci koju je svemirska agencija uputila znanstvenicima, a prenio je Guardian. U reakciji na taj članak autor tog zakona, republikanac Frank Wolf u utorak je u otvorenom pismu šefu NASA-e Charlesu Boldenu objasnio da je svemirska agenija "loše protumačila" taj tekst, koji ne određuje nikakva ograničenja aktivnosti kineskih građana, osim službenim predstavnicima vlade. "Elektronska poruka NASA-e iskrivljuje zakon i netočna je", dodao je republikanski zastupnik, čiji je zakon usmjeren na borbu protiv kineske špijunaže.

Zastupnik Wolf drži da se autor elektronske poruke možda oslonio na privremena ograničenja koja je agencija odredila i koja zahvaćaju nekoliko zemalja, među kojima i Kinu nakon otkrića "ozbiljnih nedostataka u sigurnosti dvaju centara NASA-e". Bolden je tijekom saslušanja u ožujku rekao da je agencija morala pojačati mjere sigurnosti nakon jednog mogućeg indcidenta s kineskim građaninom koji je radio za jednu kooperantsku tvrtku u jednom NASA-inom postrojenju.

Agencija France presse nije uspjela dobiti reakciju NASA-e, koja ne radi usljed prekida aktivnosti dijela američke uprave zbog proračunske blokade.

Organizatori konferencije su napisali da smatraju da su posljedice tog zakona žalosne i da se oni oštro protive isključivanju kineskih kolega. potpis (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter