Bojkot inauguracije je uvreda za Srbiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tomislav Nikolic preuzeo je u ponedjeljak dužnost srbijanskog predsjednika, a tijekom svecanosti predsjednicke inauguracije izjavio je da ce tijekom svog predsjedanja voditi politiku mira, stabilnosti i suradnje u susjedstvu te da ce u interesu Srbije suradivati sa svima, »i na istoku i na zapadu«.

Nikolic je u obracanju uzvanicima na inauguraciji ustvrdio da nece dopustiti »da razliciti pogledi na pojedine dogadaje iz prošlosti ugroze našu zajednicku buducnost«.

»Sve razlike i probleme rješavat cemo mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom prije svega. Štitit cu ustav, poštovat cu i cuvati teritorijalnu cjelovitost Srbije, i pokušat cu objediniti sve politicke snage u našoj zemlji da utvrdimo i provodimo zajednicku politiku prema našem Kosovu i Metohiji«, rekao je.

Nikolic je takoder porucio kako je europski put Srbije put buducnosti i gospodarskog napretka, te da ce svojim radom pomoci Srbiji da taj put nastavi. Uzvanicima na inauguraciji obratio se i povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele, koji je izrazio potporu Unije srbijanskim eurointegracijama i reformama koje Srbija na tom putu provodi.

Predsjednici vecine zemalja iz susjedstva Srbije nisu došli na svecanost povodom Nikoliceve predsjednicke inauguracije, osim predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovica. Iz Bosne i Hercegovine svecanosti je nazocio samo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Socijalisticke partije Srbije (SPS) Ivica Dacic ocijenio je da odsutnost predsjednika vecine susjednih zemalja sa svecanosti Nikoliceve inauguracije predstavlja »organizirani bojkot« i uvredu za Srbiju, a ne za Nikolica, jer je, kako je rekao, narod Srbije odlucio da Nikolic bude predsjednik i to trebaju svi poštivati. Dacic je kazao da to nije u duhu pomirenja i eurointegracija, te da ne vodi unaprjedenju dobrosusjedskih odnosa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter