Bojanic: Procišcene otpadne vode mogu u more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S Fani Bojanic, voditeljicom projekta Jadran Hrvatskih voda, koja je ovih dana boravila u Istri, razgovarali smo o velikim investicijama na Poluotoku, s naglaskom na Medulin i Pulu, gdje traje žustra rasprava o izgradnji procistaca i obalnih kolektora.

- Prezentacija u Medulinu nije prošla glatko, jer se nekolicina prisutnih žitelja pobunila protiv izmjena projekta.


- Krivo je shvacena terminologija. Lokacija uredaja bit ce ondje gdje je bila i dosad, na Marleri. Promjena je tek u podmorskom ispustu kod crpne stanice Kažela, koja ce pumpati otpadnu vodu na Marleru, gdje ce biti najnapredniji uredaj za procišcavanje treceg stupnja. U vrijeme projektiranja koncepta sustava Medulin tadašnji je zakon omogucavao da se na istoj lokaciji napravi uredaj prvog stupnja procišcavanja, bez ikakve biologije i izdvajanja dušika i fosfora. Takva bi se otpadna voda ispuštala u otvoreno more, gdje ne bi utjecala na njegovu kvalitetu, dakle nekih 1.300 do 1.600 metara od obale Marlere. No, zakonska se regulativa promijenila pa se sada i na Medulin, ali ne samo na njega, odnosi promjena vezana za naselja koja imaju oscilacije u broju stanovnika ljeti i zimi.

- Kako umiriti stanovnike, koji ne žele otpadne vode u medulinskom arhipelagu, jer su vec bili svjedoci ekološki neprihvatljive situacije?

- Tako procišcena voda nema više potrebe ici u otvoreno more. To je tako visok stupanj procišcavanja da može otjecati i u osjetljivo more. Voda koja se ispušta, iz koje su procišcene suspendirane tvari, biološko opterecenje, dušik i fosfor, inace se može ispuštati u jezera, podzemlja i male potoke. Ona može otjecati u arhipelag. Jedino pitanje stanovnika na prezentaciji koje je imalo smisla bilo je ono - što u slucaju kvara? Medutim, to je incidentna situacija, i takvo se pitanje može postaviti bilo gdje.

- Što ako se kvar na uredaju uistinu dogodi?

- Apsurdno je govoriti o vjerojatnosti pojave takvog dogadaja. Tako se može razgovarati onda i o prometu ili pojavi sadašnje strašne zime. I dan-danas na Kaželi izlazi neprocišcena voda. S novim uredajem procišcenu ce vodu Opcina prodavati za golf terene, poljoprivredu, koristiti za zalijevanje zelenih površina; takve stvari se vec rade u svijetu i kod nas, sve je vec videno i poznato. Takav stupanj procišcavanja imamo i u Kašteliru-Labincima, gdje ce se otpadna voda ispuštati u podzemlje, razlika je samo u tehnologiji.

- Smatrate li da politika cesto uvjetuje kakvo ce biti javno mnijenje o ovakvim projektima?

- U Medulinu je utjecaj politike jak. Mi smo u medulinski projekt ušli prije tri godine, od tada definiramo sve što treba .Postoji prijelazno razdoblje u kojem trebamo izgraditi ono što Europa traži. Ako se to ne izgradi, placat ce se penali. Država ce to sigurno reflektirati na jedinice lokalne samouprave jer se na tome temelji Zakon o komunalnoj djelatnosti. U ovom prijelaznom razdoblju treba nužno podignuti stupanj procišcavanja te razvijati sustav što je više moguce, da bi što veca kolicina vode stigla u procistace. Sada je važna priprema projekata, ne bi li se sredstva cim se otvore EU fondovi iskoristila za realizaciju. Zato se Medulinci ne smiju medusobno prepucavati, vec trebaju podržati projekt. Postavljati pitanja pravo je gradana, ali treba uzeti u obzir da prosudba valja biti temeljena na struci.

- Znate li da se i gradani Pule protive lokaciji svoga glavnog procistaca, na Lungomareu?

- Odgovorno tvrdim da je odluka Grada u potpunosti, s tehnicke strane, ispravna. Uredaj se može izgraditi na tom lokalitetu i na nacin na koji je to predvideno. Normalno, poštujuci sve odredbe pravilnika zaštite od buke i mirisa u odnosu na ostale objekte. Gradani Pule mogu biti spokojni po pitanju procistaca na Lungomareu - zakonska regulativa i nacin pripreme dokumentacije na tako su visokom stupnju po pitanju zaštite okoliša da ce sigurno biti ucinjeno sve što treba. (G. ROJNIC)

CIJELI RAZGOVOR CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter