Bojanić predsjednica ogranka profesora njem.jezika


Na godišnjoj skupštini Istarskog ogranka Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika koja je održana u multimedijalnom prostoru treffpunkt.de u pulskoj Lipi, članovi ogranka ponovno su povjerili zadatak vođenja ogranka Marini Bojanić koja je točno prije 14 godina i inicirala osnivanje Istarskog ogranka. Bojanić će zajedno s Vesnom Pavletić također iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Vesnom Borzić iz medulinske OŠ dr. Mate Demarina koordinirati rad ogranka koji neprekidno djeluje od 2000. godine.

- Sami početci rada ogranka nisu bili nimalo jednostavni. Broj istarskih učenika koji je tada još učio njemački jezik je bio u alarmantnom padu, a sve se više istarskih nastavnika njemačkog jezika bojalo za vlastito radno mjesto. Stoga se ogranak s jedne strane bavio sustavnim usavršavanjem nastavnika da bi nastava njemačkog jezika učenike još bolje pripremala za izazove modernog vremena, a s druge je strane ogranak kontinuirano provodio aktivnosti u svrhu promidžbe tog svjetskog jezika koji je materinji jezik za više od 100 milijuna stanovnika Europske unije.

Danas je situacija potpuno drugačija jer su i škole i roditelji uvidjeli veliku važnost poznavanja njemačkog jezika u gospodarstvu, a posebice u turizmu. Zahvaljujući nizu atraktivnih programa SR Njemačke za promicanje njemačkog jezika, istarski učenici koji pored engleskog i talijanskog jezika imaju mogućnost u svojoj školi učiti i njemački jezik bez sumnje već su danas u povlaštenom položaju, a sutra i konkurentniji na tržištu rada, kazala je Bojanić.

Društvo će i tijekom ove školske godine u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Goethe-Institutom sustavno raditi na promicanju učenja njemačkog jezika u istarskim školama. (V. B.)  


Podijeli: Facebook Twiter